Извештаји

8. ПУТ ИСПОРУЧЕНА ПОМОЋ БРАЋИ НА КОСОВУ И МЕТОХИ
среда, 21 јул 2010 15:04

Помаже Бог драга браћо и сестре!

Чланови Српског друштва Задужбина су током викенда, 17. и 18. јула испоручили осму по реду помоћ нашој браћи, овај пут у изосу од 5.030 евра.

 

На нашем путу обишли смо Косовску Витину, енклаву на југоистоку наше јужне покрајине, у Косовском Поморављу, где је испоручено 2.400 евра, за 24-оро малолетне деце која живе у том градићу, који преосталим Србима не пружа могућности за било какве активности, посао, нормалан живот, а о забави, игри и условима за нормално одрастање деце и омладине којa је осталa у Витини да и не говоримо.

 

 

 

 

Пут нас је даље водио у манастир Девич, покрај Србице, где смо уз пуно потешкоћа уз Божију помоћ ипак некако стигли, и искористили прилику да се поклонимо моштима Св. Јоаникија Девичког, које почивају у овом манастиру. Сестринство манастира смо помогли са 400 евра за обнову ове Светиње која је више пута до сада страдала, под ударима разноразних пљачкаша и банди, а задњи пут је страдала у погрому 17.марта 2004, када је скоро све запаљено и порушено, а монахиње си биле присилно одведене хеликоптерима јер другог начина за њихов спас у том тренутку није било.

 После Девича, продужили смо ка метохијском селу Видање, покрај Клине, где смо у задње отвореној народнох кухињи оставили средства у вредности 1000 евра за куповину намирница. Ова народна кухиња дневно храни преко 270 корисника, а потребе су још веће и констатно стижу нове пријаве оних најугрожнијих за овај један оброк дневно (викендом кухиња не ради). У кухињи су нас братски дочекали о.Веља, који је нови свештеник у тој парохији, као и запослени у самој кухињи. Ту смо имали прилику да се уз пуно корисних савета о.Веље и лепо дружимо.

 

Желели би да нагласимо да је тај део донације намењен за народну кухињу у Видању сакупила наша Српска православна црквена општина Копер на челу са о.Томом и са осталим парохијанима.

 

 

Наставак пута нас је одвео у повратничко село Жач, за које сте вероватно сви чули, јер се налази на удару арнаутских банди, и скоро свакодневно долази до различитих провокација, што каменовања, што пуцања ватреним оружјем, што различитим претњама, али и константним пуштањем шиптарске музике преко озвучења, не би ли уплашили и опет отерали нашу браћу, која у 21.веку, у сред Европе, живе у шаторима у нељудским условима и то са својом децом, али уједно и свима нама дају лични пример шта значи борити се за своје парче земље и неба.

 

С обзиром да сви живе као једна породица, да из истог тањира једу и да заједно деле и добро и зло, помоћ у вредности од 780 евра је остављена свима заједно, без обзира на године и бројност саме породице, односно њених укућана.

 

 

У близини Жача се налази и село Осојане, једно од ретких у Метохији у којем живе искључиво Срби, у којем смо посетили три породице коју су највише угрожене, и у којима родитељи једва склапају крај са крајем не би ли прехранили своју децу. Свакој од тих породица је уручено по 150 евра, што значи укупно 450 евра.

 

После поделе помоћи у Осојану, упутили смо се и у манастир Гориоч, поред Истока, где смо са нашим пријатељима из Метохије заједно учествовали у вечерњој служби, после које смо провели време са нашим, можемо слободно рећи пријатељем, о.Иларионом из манастира Високи Дечани.


Преносимо свима Вама, који сте осетили потребу и укључили се у ову акцију и подржали наш напор и рад, а све у циљу континуиране помоћи нашој браћи на Светој српској земљи, како би на њој опстали, до онога тренутка када ће се створити услови да и сами могу више да зарађују и привређују, речи најиксреније захвалности од наше напаћене браће, који и поред свих мука нису заборавили ни да се смеју, ни да се веселе, а ни да забораве један на другог у невољи.

 

 

За 2 године и 3 месеца рада наше фондације "За српски Космет" осам пута смо организовано и лично испоручили помоћ нашој браћи на Кососву и Метохији, у укупној вредности од 28.320 евра.

Захваљујемо се свим нашим приложницима и људима добре воље који исто као и наше друштво не желе и неће да се предају!

Српско друштво Задужбина +

 

СЛИКЕ

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа