Извештаји

Његош - песник српске слободе
уторак, 03 децембар 2013 23:18

 

 

СД Задужбина je поводом 200 година рођења Петра II Петровића Његоша организовало  предавање и промоцију зборника "Његош - песник српске слободе". Гости предавачи у пуној сали ПЦ Словенијалес били су Зоран Павловић (професор историје) и Никола Маринковић (србиста).

 

Са различитих аспеката указали су на вјечну свеприсутност Његоша у нашим животима и самој сржи националнг бића. Причати о Његошу није лако, јер тај «глас који лута под дивљим небом где те песма оставила самог на врху Ловћена с челом пуним сунца, тамо где не постоји време» данас можда више него икад свједочи о духовном битисању Срба кроз Косовски завјет. О томе, како је човјечност изнад свега и да је борба непрестана прво у себи. Тајновидац ловћенски, у коме није било противрјечности а опет као неисцрпна инсипрација највећих умова из различитих области друштвеног живота, од светог владике Николаја, преко Андрића, Винавера, Црњанског...

 

 

Његошево дјело суштински свједочи о динамизму који и наша поколења морају слиједити. «Нека буде што бити не може», како без тога замислити борбу против духовног и политичког поробљавања? То је заправо оно што нас чини достојним наших светих предака и неугасиво надање у Васкрсење, а «Васкрсења не бива без смрти».

 

 

Хвала нашим драгим гостима на посјети, као и свима што су дошли на предавање. Продајом књига и добровољним прилозима, сакупили смо 220 евра, које ћемо испоручити нашем народу на Косову и Метохији у следећој испоруци хуманитарне помоћи.

«На мом узаном поднебљу свагда се ломе тирјански громови.»

 

 

 

 

+Слава Богу милостивом.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа