Извештаји

ИСПОРУЧЕНА 7. ДОНАЦИЈА
понедељак, 01 март 2010 21:09

ПОМАЖЕ БОГ ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ !

 

Обавештавамо Вас да је у четвртак, 25.2.2010 и у петак, 26.2.2010 испоручена, по седми пут, помоћ нашој браћи на Космету, тачније у селу Видању код Клине и у Косовској Витини
Са прикупљеним средствима у висини од 5.010 еура, успели смо да помогнемо Народну кухињу у селу Врбовац, која дневно дели оброке за преко 180 корисника, оних најугроженијих из витинске општине, који без тога оброка буквално не би могли да преживе. За потребе народне кухиње овај пут смо наменили 1.260 еура за набавку потребних намирница. Oпширније ...

 

 

Поред Народне кухиње успели смо да са нашим скромним средствима обрадујемо сву витинску децу до 18 година старости, њих 22-оје, са износима од 100 евра по детету, као и сву децу из села Видање крај Клине, где смо обишли основну школу »Радош Тошић«, у којој учитељи и ученици раде у немогућим условима, без најосновнијих потрепштина.

 

 

За време наше посете школа је била и без воде и струје. Школа иначе делује у једној приватној кући, јер наставници нису хтели да се повинују окупаторској власти и наметању шиптарског наставног програма, тако да су били већ неколико пута изложени малтретирању и претњама шиптарске полиције. Свим ученицима те школе (њих 14) смо поделили помоћ у износу од 50 еура, а нисмо заборавили ни њихову браћу и сестре који похађају средње школе у Косовској Митровици (њих троје), тако да смо и њих помогли са истим износом. Поред финансијске помоћи сва поменута деца у Видању и у Косовској Витини су добила скромне пакетиће, које је даровала наша православна црква у Љубљани, а подељено је и нешто гардеробе и обуће.


 

У селу Видању смо обишли и породицу Гојковић, која је протерана из Пећи, где им је спаљено све што су имали, и која живи у веома тешким условима, али која ни једног тренутка није клонула духом и поред свих болести и недаћа које су снашле чланове ове скромне породице. Поред нашег прилога поменутој породици у висини од 200 еура, провели смо неколико пријатних сати у дружењу са њима, те им се још једном захваљујемо на гостопримству.

 

На том путу смо обишли и Манастир Будисавци, задужбину Свете Јелене Дечанске из 14.века, који се налази на 7км од Клине и у којем тренутно обитава 5 старих, али вредних и непоколебљивих монахиња. Поред пријатног разговора и упознавања са историјом самог манастира сестринству смо оставили симболичан прилог у износу од 100 еура, који ће им, надамо се, добро доћи за буквално преживљавање. Манастир Будисавци је иначе у непријатељском окружењу, тако да је опасан бодљикавом жицом и стално га чувају припадници словеначког и мађарског састава кфора. Треба исто напоменути да је за време рата на Косову и Метохији из овог манастира отет монах, о.Стефан и да је касније нађено тело овог новомученика без главе.

 

На нашем путу смо посетили и Манастир Светих Архангела крај царског Призрена, где смо такође симболично уградили нас и све наше приложнике и у ову светињу, задужбину Цара Душана из 14.века, која је вековима преживљавала разне недаће, које је ни у задњем рату нису заобишле, а један монах, о.Харитон, је и свој живот дао за нашу веру и за наш род. Овај Новомученик је пострадао после дуготрајног мучења од стране шиптарских терориста, исто тако као и о.Стефану из Будисаваца, нађено је Његово тело без главе.

Пошто је манастир тренутно у фази прикупљања средстава за обнову старог конака и цркве, оставили смо братству манастира прилог у износу од 400 еура. Овом приликом се и Њима захваљујемо на гостопримству и исказаној братској љубави.

 


Сваки наш одлазак на Свету српску земљу је и једно мало ходочашће, зато смо и овај пут посетили две православне светиње, манастир Високи Дечани на ободу града Дечана, као и манастир Раковица у Београду где смо присуствовали недељној литургији и где смо се помолили на гробу нашег Блаженопочившег Патријарха Павла. Док смо у једној од највећих наших светиња присуствовали молебном канону посвећеном Светом Краљу Стефану Дечанском, када се уједно и отвара ћивот са његовим чудотворним моштима и тај осећај среће је тешко описати речима. Искористили смо и прилику да обиђемо и највећи православни храм на Балкану, Храм Светог Саве на Врачару где смо упалили свеће на месту где су Турци спалили Његове мошти у нади да ће уништити његов дух у народу српском, али су га тиме само ојачали, што потрђује и импозантност ове светиње, као и број људи који је походи са свих страна света како би узнео молитву нашем највећем светитељу, за спас нашег српског рода, као и свих православних хришћана свуда.


Преносимо свима Вама, који сте нам помогли да ова идеја заживи и да се реализује, поздраве од нашег народа на Космету, који живи у најгорим мукама, али и поред тога опстаје на својим вековним огњиштима, и који дају свима нама пример како треба да истрајемо у свему што радимо!
Награда за наш труд је у небројеним осмесима наше деце, и у искреној захвалности наших људи доле, који су захвални не зато што смо ми њима донели финансијску помоћ, него зато што их нисмо заборавили и што су успели макар за тренутак да забораве на то у каквим условима живе и у каквом окружењу! Нама, браћо и сестре, не преостаје ништа друго него да радимо, да помажемо, на било који начин, наш народ, ма где се он налазио, и да се сви заједно, најискреније, молимо Богу за спас нашег рода и наше вере!

Прошло је скоро две године од званичног почетка рада Фондације "За српски Космет", које се налази у оквиру Српског друштва »Задужбина« тако да би искористили ову прилику и да Вас све обавестимо, да смо за то време успели седам пута да организовано посетимо нашу браћу на Космету, тачније у Косовској Витини и витинским селима, а овај пут смо уз Божију помоћ и ваше прилоге успели да помогнемо још једну енклаву, село Видање крај Клине, као и да помогнемо још неколико православних светиња, помагањем манастира Драганац, затим манастира Високи Дечани, а овај пут и манастира Будисавци, као и манастира Архангели. До сада смо успели све укупно да поделимо помоћ у износу од 23.290 еура. Мислимо да је то велики успех, али и да имамо Ми, Срби у Словенији, а и шире, капацитета и за много више. Ми се нећемо предавати, а немојте ни Ви! Захваљујемо и свим добрим и национално освешћеним људима из Словеније, Холандије, Србије, Републике Српске и Италије који су са својим донацијама уплаћеним код наших активиста или директно на наш трансакцијски рачун, допринели успеху ове хуманитарне акције.


НЕМА ПРЕДАЈЕ!


Српско друштво Задужбина +

Фондација За српски Космет

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа