Извештаји

Испорука 10. донације
уторак, 05 јул 2011 19:59

Помаже Бог драга браћо и сестре!

Чланови Српског друштва Задужбина, су у периоду од 26. јуна до 2. јула боравили на нашем Светом Косову и Метохији и том приликом испоручили  по десети пут помоћ нашој угроженој браћи, овај пут у износу од 6.420 евра.

 

 

/ СЛИКЕ

 

Рекордан износ испоручене помоћи и најобимнија акција коју је до сада спровело наше друштво, а пре свега захваљујући добротворима који су уплаћивали прилоге у фонд За српски Космет, резултирало је томе да смо обишли и помогли тачно 34 српска домаћинства на простору целог Косова и Метохије, један спортски клуб који делује у општини Косовска Каменица, а скромни прилог је остављен и у манастиру Бањска, задужбини нашег Светог краља Милутина.

Пред почетак акције отишли смо на молитву у манастир Кончул у Рашкој области где смо присуствовали Светој Литургији, и на том путу смо искористили прилику и да посетимо манастир Ђурђеве Ступове, задужбина Светог Симеона Мироточивог, оца Светог Саве.

Сама акција је кренула у Косовском поморављу, где смо обишли по једну породицу у селима Кормињане, општина Косовска Каменица, затим у селима Лабљане и Манишнице на територији Новог Брда, да би затим наставили до Косовске Витине где је помогнуто 11 породица које су остале да живе у Витини са својом децом. На том путу обишли смо и манастир Драганац, још један од бисера и чувара наше вере на територији Косова и Метохије.

 

 

За наш велики празник, Видовдан, били смо са великим бројем српске браће на Светој Литургији у манастиру Грачаница, да би затим наставили пут ка Газиместану где је служен парастос Косовским јунацима, а дан се завршио посетом закључним играма Видовданских дана у селу Ропотово.


Наставак пута нас је водио ка Шар-планини, где смо обишли две породице у селу Беревце у близини Штрпца, да би се затим спустили у царски град Призрен где смо топло дочекани од о.Слободана, пароха призренског у цркви Св.Ђорђа у центру града. У Призрену смо обишли једино српско дете које у њему живи, малу Милицу и њену мајку Евицу, можемо рећи чуваре Призрена. Искористили смо прилику да обиђемо и цркву Богородицу Љевишку, једну од највећих светиња овог краја. На том путу обишли смо и остало двоје српске деце у призренској парохији, који живе у селу Мушњикову, двадесетак километара од Призрена и скромно их помогли. Крај дана смо искористили за обилазак Велике Хоче и дружење са нашим старим пријатељима, али и обилазак споменика посвећеног убијеним и киднапованим Србима из Велике Хоче, Ораховца и осталих села у близини.

 

 

На путу кроз Метохију обишли смо и помогли породице у општинама Исток и Клина, конкретно по једну породицу у селима Видање, Бича, Петрич, Берково, Осојане, Тучепи, Суви Лукавац, затим три породице у селу Рудица, као и три породице у селу Црколез и једну у Синаји. У Црколезу смо посетили и стару цркву, из 14.века, у којој је и данданас сачуван фрескопис. Право благо! Нису изостављени ни обиласци највећих светиња у Метохији, манастира Пећка Патријаршија као и Високи Дечани док је за крај остављена посета Ђаковици и јединој обновљеној православној цркви у граду где их је некада било 13, и тамо смо обишли једине Србе који су остали тамо да живе, 5 бака које одолевају свим невољама. Свака реч би била сувишна - Хероји!

 

 

Пред сам повратак обишли смо још два манастира на северу нашег Косова, Соколицу и Бањску, велике светиње не само овог краја, већ целог православног света.

Овом приликом би се захвалили свим нашим пријатељима из Гњилана, Косовске Каменице, Ранилуга, Косовске Витине, Велике Хоче, Видања и Осојана, Пећи и Звечана, свештенству и монаштву Рашко-призренске епархије, ХО Мајка девет Југовића, као и особљу народних кухиња у Прековцима и Видању, без чије помоћи и гостопримства овај пут не би био овако успешан!

Преносимо свима Вама, који сте осетили потребу и укључили се у ову акцију и подржали наш напор и рад, а све у циљу континуиране помоћи нашој браћи на Светој српској земљи, а и шире, речи најискреније захвалности од наше напаћене браће, који и поред свих мука нису заборавили ни да се смеју, ни да се веселе, а што је најбитније спремни су да се до краја боре и истрају на својим вековним огњиштима.

За 3 године и 4 месеца рада наше фондације "За српски Космет",  десет пута смо организовано посетили и директно испоручили помоћ нашој браћи на Косову и Метохији и два пута браћи у Крајини. Нашим досадашњим акцијама смо успели да сакупимо и наменски испоручимо тачно 42.850 евра у новцу, као и велику количину гардеробе, играчака за децу, књига, али и беле технике.  Настојања фондација које постоје у оквиру Српског друштва Задужбина су да превасходно помогне нашој најугроженијој браћи на Космету и у Крајини, народним кухињама али и нашим светињама широм српских земаља.

Захваљујемо се свим приложницима и људима добре воље који исто као и наше друштво не желе и неће да се предају!

Српско друштво Задужбина +

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа