Извештаји

Култура ћирилице
среда, 13 новембар 2013 05:30

 

Поводом 1150 година просветитељске мисије Светих Ћирила и Методија, у организацији СД Задужбина одржано је предавање, демонстрација калиграфије и продајна изложба под називом «КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ».


Сала у ПЦ Словенијалес, Дунајска ц. 22, Љубљана била је попуњена, а наше драге гошће предавачи Јања Тодоровић (православни публициста) и Татјана Јанковић (филолог и калиграф) уљепшале су нам вече новим сазнањима и темама за размишљање.

 

 

Св. Ћирило и Методије и данас свијетле као најдрагоцјеније звијезде на небу јер су «као извор, превођењем божанских књига, источили богопознање, из кога чак до данас неисцрпно захватамо». Значајни су за све словенске народе, а њихова просветитељска мисија много је утицала на српску писменост, државност као и културни и национални идентитет. Њима у част и славу, посвећени су многи храмови, између осталога и наш у Љубљани.

 

 

Ћирилица је наше једно изворно писмо којим је написано све што је вриједно и непропадљиво, све са чиме равноправно стајемо уз бок културним народима. Данас смо на жалост свједоци, да се наша матична држава према њој понаша као маћеха, као уосталом и према своме народу и својој територији. Дакле, према души и срцу свога бића.

Од увијек су наше писмо вршени разни притисци, чак је и забрањивана. Латинским прозелитизмом насилно смо унијаћени и превођени под покров РКЦ, а ћирилица је често забрањивана, набројаћемо Адолфа Хитлера, Марију Терезију, Анту Павелића, комунисте...

 

 

Нарочито је болна чињеница, да се и данас у «слободној» Србији треба борити за основна права – за употребу свога писма и свога језика.

Слава Богу, у Србији су основана многа удружења којима је циљ очување ћириличног писма. Демонстрацијом калиграфије представљена нам је  култура и традиција лијепог писања. Мелем за душу и велико духовно богатство, које једноставно морамо сачувати.

 

>>>Фото галерија


Благодаримо нашим драгим гостима из Београда на великој љубави, као и свима који су присуствовали на предавању.

Као и увијек, продали смо доста књига и осталих материјала, посредством тога и хуманитирних прилога сакупљено је 145 евра, које ћемо уз Божју испоручити нашем народу на КиМ.

Тако нам Бог помогао.

 

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа