Извештаји

Манастир Крупа
уторак, 29 јун 2010 15:31

Чланови друштва Задужбина су овај викенд поред парастоса нашој мучки побијеној браћи у Јадовну, крај Шаранове јаме, обишли и север Далмације, тачније Манастир Крупу, задужбину нашег Краља Милутина из 1317.године.

То је уједно и најстарији православни манастир на територији Крајине. Манастир је пратила судбина српског народа, тако да је много пута страдао, али је увек Васкрсавао и дан данас опстаје и задржава свој аутентичан изглед.

 

 

 

После Свете литургије, у којом смо сви заједнички учествовали, и током које се и велика већина присутних и причестила, што је свима пружило додатну велику радост, домаћин ове Светиње, игуман Гаврило, нас је братски угостио и време смо провели у причи од које је свако од нас присутних имао корист, захваљујући љубави и смирењу о.Гаврила.

 

 

На нашем путу смо обишли и цркву у селу Жегару, која је после рата и страдања обновљена и којој је враћен стари сјај.

 

 

Велики утисак на све нас је оставила планина Велебит, али и река Зрмања, која нас је својом лепотом и бистрином очарала, али по другој страни неописив бол у срцу и неизмерну тугу је у нама оставила слика голих и порушених зидова и кровова, спаљених домова наше браће, напуштених вековних огњишта, старих имања, опустелих села. Тешко је било шта рећи а да ти емоције не замагле ум. Остаје нам да се молимо Богу и да се надамо да ће доћи бољи дани за наш српски народ у Крајини.

 


Поред лепоте Манастира и његове изолованости и мира преко потребног за молитву, ови крајеви су оставили такав утисак на нас, да молимо драгог Бога да нас пут опет одведе у Крајину, у што скорије време и да наставимо тамо где смо се зауставили.

Српско друштво Задужбина +

 

СЛИКЕ

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа