Извештаји

Милица Новковић: Стваралачко васпитање
уторак, 11 новембар 2014 15:37

Српско друштво Задужбина је у четвртак, 6.11.2014. у Љубљани, организовало предавање на тему "Стваралачко васпитање". Гост предавач била је Милица Новковић, ауторка књиге Породични буквар.
Васпитање деце било је представљено из потпуно новог угла. Оно више није дресирање и одгајање по ауторитативним принципима, већ стваралаштво, инспирисано добротом и љубављу.

 

Милица Новковић:"Где је батина - ту је страх, где је страх - Љубав не ниче. Где је "шаргарепа" - ту је интерес, где је интерес - Љубав не цвета"

 

Савремени човек данас, налази се у великом раскораку између традиционалног и модерног. Патриархално време и друштво осетно нестају, заједно са темељима односа између мушкарца и жене, деце и родитеља. Модерне породице суочавају се са наметнутим "плишаним" моделом васптања, у којем награђивање замењује батину. Дете тим путем, условљено и презаштићено, одраста у похлепног и лењог малог човека, који бежи у виртуелну стварност, у којем га тамошњи васпитачи уче блуду и насиљу. "Целог се живота лечимо од лошег детињства", каже наш нобеловац, тј., емоционални, ментални и духовни развој бива заустављен, а да при том нисмо ни свесни да се у таквом стању клице љубави и мудрости  не могу развијати.

 

 

"Две најтеже ствари у животу су: Добро државом управљати и добро дете васпитати." Одсуством ауторитативних модела, имаћемо приику да поправимо себе и да, заједно са децом, уђемо у свет неизмерне љубави, племенитости, узајмног разумевања и доброте. Породица је најбитнија ћелија човечаснтва. Са применом стваралачког васпитања у пракси,  наша поколења креираће лепшу слику света у будућности јер је само одгој потомака једина нада за неку лепшу будућност, коју тако прижељкујемо.

 

Захваљујемо се нашој гошћи Милици Новковић, као и браћи и сестрама на посети. Вашом великодушношћу и продјом књига издавачке куће "Catena mundi" и Породичног буквара прикупили смо 70 евра прилога који ће бити испоручени у наредној хуманитарној акцији.

 

 

Како радили тако нам Бог помогао!

 

С. В.

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа