Извештаји

Обележен Дан сећања на Јадовно 1941.
понедељак, 28 јун 2010 20:49

У суботу 26. јуна 2010. први пут након 69 година одржан је помен за више од 40.000 жртава усташког логора Јадовно. Централном комеморативном скупу, који је одржан на Спомен подручју Шаранова јама, присуствовали су, заједно са активистима још четири братска удружења, чланови Српског друштва Задужбина из Словеније и Италије.

На иницијативу удружења грађана Јадовно 1941. из Бања Луке, 24. јун је одређен за "Дан сјећања на Јадовно 1941." Тог дана, 1941. године, логор Слана на острву Паг је примио своје прве заточенике, а логор Јадовно на Велебиту достигао своје коначне димензије.

 

 

Тачно 69 година касније на истом месту српска омладина из средње Европе, окупљена у разним удружењима, заједно је одала почаст свирепо убијеним жртвама.

На месту Шаранове јаме парастос је служио владика горњокарловачки Герасим са свештенством и монаштвом Горњокарловачке епархије, док је рабин загребачки служио кадиш, јеврејску молитву за мртве.

На Шарановој јами, једној од 32 бездане јаме у које су бачене жртве, постављена је обновљена спомен-плоча која је тамо стајала до протеклог грађанског рата у којем је уништена.

 Обнову ове спомен-плоче финансирали су чланови Српске Православне Омладине Инсбрук СПО(Ј)И, Српски Родољуби, Свебора, Хуманитарне организације Срби за Србе и Српског Друштва Задужбина са укупно 1100€.

Овој заједничкој акцији, која је договорена на братском сабрању 23.маја у Бечу, придружио се Српски Сабор Двери са донацијом од 100€, као и неколико донатора из средње Европе.

Након полагања венаца уследила је хрватска химна која је означила почетак излагања разних званичника, представника српске и јеврејске заједнице, као и представника удружења Јадовно 1941. и других организација.

 Час историје одржао је карловачки историчар Ђуро Затезало, који је у више деценија свог рада дошао до података да је у Јадовну било више од 40.000 жртава, а истовремено је открио и имена око 10.500 жртава логора.

 Завршни део комеморације одржан је на Спомен подручју логора Слана на острву Паг, где је такође одржан парастос. И на овом месту је уништена спомен-плоча која би требала ускоро да буде обновљена.

На крају треба напоменути и то да је пре почетка комеморативног скупа једна девојка из Београда приведена у полицијску станицу у Госпић зато што је носила српску заставу и грб - с друге стране хрватске власти нису пропустиле прилику да истакну хрватску заставу која се током целог скупа виорила испред уништеног споменика жртвама логора.

Више о комплексу усташких логора Јадовно

 

СЛИКЕ

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа