Извештаји

Одржан 10. САБОР СРПСКЕ ОМЛАДИНЕ и 4. САБОР СРПСКЕ МРЕЖЕ
уторак, 10 август 2010 20:26

СРПСКА МРЕЖА ЗА  21. ВЕК

Од 6. до 8. августа 2010. године у Србији је одржан 10. Сабор српске омладине, традиционална манифестација у организацији Српског сабора Двери, која је први пут уприличена на Универзитету у Београду 6. децембра 2001. године уз учешће два удружења. Од тада се сваке године одржава при великим српским светињама широм Балкана и броји више десетина патриотских иницијатива из целог света које су 17. марта 2007. године формирале Српску мрежу, чији је ово истовремено био 4. Сабор. Овим јубиларним поводом појавили су се први штампани примерци јединственог каталога српског патриотског НВО сектора, који је пописао историјат Сабора и Српске мреже, као и регистар организација са контактима.

 

 

У походе Српској Војводини


Сабор је ове године почео у петак, 6. августа поклоничким путовањем светињама Фрушке Горе, у току кога смо обишли манастире Крушедол, Гргетег и Велику Ремету. Поред нашим јединствених задужбина Немањића и Бранковића у Војводини посетили смо и стара сеоска и градска језгра вишевековног живота Срба на овим просторима који датира најмање од времена другог српског архиепископа Светог Арсенија Сремца, наследника Светог Саве, који је пореклом са овим простора. У том смислу, посетили смо традиционалну сремску кућу у Марадику, као и чудесне Сремске Карловце, вишевековни центар урбаног Српства далеко пре Београда.

 


Радни дан Сабора у храму Светог Саве у Београду

У суботу је након Свете Литургије у малом храму Светог Саве у парохијском дому одржан радни део Сабора у коме је учестовало преко 100 представника преко 30 различитих организација из Српских земаља и Расејања. Након благослова и поздравног слова које је у име управе Храма дао протојереј-ставрофор Миодраг Поповић, главни и одговорни уредник листа Православље, званичне новине Српске Патријаршије.

 

 

У наставку су уследила обраћања Бранимира Нешића, једног од оснивача Сабора и главног уредника часописа ДВЕРИ СРПСКЕ, који је говорио о десет година Сабора српске омладине кроз кратак историјат са видеопрезентацијом, затим проф. др Милоша Недељковића, државног секретара Министарства за науку Владе Републике Србије на тему Повратка стручњака из дијаспоре, Драгомира Анђелковића, уредника магазина ВИДОВДАН на тему Српске интеграције данас и Зорана Радојичића, координатора Српске мреже у име Српског сабора Двери на тему Нови облици односа матице, региона и дијаспоре.

 

 

У другом делу програма представиле су се нове организације: Јадовно 1941 из Бањалуке, SOYA (Српска православна омладинска асоцијација) из Аустралије, Светосавско удружење Косовски Завет из Канаде, Хуманитарна организација Срби за Србе, Удружење српске православне омладине СПОЈИ из Аустрије, Српско друштво Задужбина из Словеније, Млади Лапова, Краљевина Србија, као и други гости из матице, региона и расејања. Посебно издавајамо обраћања Звонка Михаиловића, председника српске општине Штрпце, Милоша Стојковића, помоћника председника српске општине Косовска Витина и председника удружења Косовски Божури из Параћина, Дана Чанковића, председника Српског народног покрета Избор је наш из Бањалука и Раја Војиновића из Српског националног савета Црне Горе.

 

 

На крају радног дела Српски сабор Двери као координатор поднео је извештај о урађеном у последњих годину дана Српске мреже, а након плодне дискусије Сабор је завршен заједничким усвајањем Повеље.

 

 

До следећег саборовања

У недељу, 8. августа након Свете Литургије у малом храму Светог Саве и културно-уметничког програма у парохијском дому у коме су учествовали музички састав Источник из Књажевца и драмски уметник Милош Станковић, глумац Народног позоришта у Суботици, учесници Сабора обишли су велики храм Светог Саве а потом и дворски комплекс Карађорђевића на Дедињу. Сабор је завршен заједничком вечером и дружењем у Конаку Вукашиновић у Београду.

 

 

Сви учесници Сабора изразили су велику радост због учествовања у овом јубиларном саборовању српске омладине и очекивања да ћемо наставити са заједничким радом кроз Српску мрежу и саборима и у следећој деценији.У Београду, 9. августа 2010.

Информативна служба Српског сабора Двери

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа