Извештаји

ОДРЖАН ДРУГИ САБОР СРПСКИХ УДРУЖЕЊА СРЕДЊЕ ЕВРОПЕ
среда, 16 март 2011 20:47

[sigplus] Critical error: Image gallery folder proba is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

У суботу 12. и у недељу 13. марта 2011. године, одржан је други по реду Сабор српских удружења средње Европе у Инсбруку, чији је домаћин овом приликом била Српска Православна Омладина Инсбрук - СПО(Ј)И.


У саборном окупљању учествовалo je укупно пет удружења из Словеније, Аустрије и Швајцарске, а са великим задовољством истичемо да су нам се придружили и чланови удружења «Радости моја» из Немачке.

 


Учеснике Сабора пут је прво одвео на гроб велике пријатељице српског народа, Аустријанке Диане Будисављевић, где су присутни имали прилику да јој полагањем венца одају пошту и боље се упознају са великим делом, спашавањем 12.000 српске деце из концентрационих логора у НДХ током другог Светског рата.

 

 

Радни део Сабора започео је анализом заједничких акција реализованиx у периоду након првог сабрања, које је одржано у Бечу прошле године, при чему су кроз конструктиван дијалог извучена позитивна и негативна искуства из досадашњих активности од којих издвајамо следеће:

-    одлазак на комеморативни скуп жртвама концентрационог логора Јадовно и обнова спомен плоче на Шарановој јами
-    заједничкe хуманитарнe акцијe у Крајини и на Косову и Метохији, приликом којих је испоручена помоћ у вредности од 6.100 евра
-    пројекцијa документарног филма «Срби – народ који нестаје» која је одржана у Љубљани, Инсбруку и Бечу


На основу наведених активности учвршћена је  сарадња и израђен радни план за наредну годину који предвиђа низ заједничких акција на пољу хуманитарног, друштвеног и просветног рада, а који обухвата хуманитарне акције на простору бивше Југославије, као и заједничка путовања, предавања, пројекције филмова и друге друштвене активности, које сведоче о зрелости присутних када је реч о суочавању са друштвеним изазовима.

Усвојено је и неколико техничких начела у сврхи јачања веза између удружења као што је заједничко ангажовање у издавачком подухвату Српске Православне Омладине Инсбрук - СПО(Ј)И, која на Цвети ове године покреће часопис под именом «СПОЈИ!», који ће бити прожет порукама свих братских удружења, при чему ће целокупан приход од продаје часописа ићи у заједничке и појединачне хуманитарне акције присутних удружења.

 

 

Поред заједничког учешћа у часопису, договорен је и заједнички наступ на виртуалној друштвеној мрежи Facebook, где је отворена група под називом «Сабор српских удружења», која ће служити промоцији заједништва и сарадње у српском народу на примеру овог Сабора. Са овом идејом желимо да подстакнемо и осталу српску браћу и сестре  у српским земљама и расејању да се организују и умреже на сличним или истим принципима и да саборношћу и својим заједничким делима унапреде рад на свим пољима која су кључна за опстанак нашег народа на вековним огњиштима и за очување националног идентитета у расејању.

 

 

Ово је уједно и позив српској омладини да прати рад на нашим интернет презентацијама и да се у својој држави прикључи једном од постојећих удружења, како би љубав према сопственом народу и Oтаџбини показали на делу.

До следеће ЗАЈЕДНИЧКЕ акције,

САБОР СРПСКИХ УДРУЖЕЊА

Ваша у Христу браћа:

Хуманитарна организација "Немањићи-Тићино"

Српска Православна Омладина Инсбрук - СПО(Ј)И

Српска информативна платформа - Беч

Хуманитарна организација Срби за Србе

Српско Друштво Задужбина (Словенија)

Хуманитарна Хришћанска Заједница «Радости моја» - Штутгарт

 

 

{gallery}proba{/gallery}

 


AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа