Извештаји

Одржана трибина - Од Јадовна до Јасеновца
петак, 23 април 2010 08:21

Поштована браћо и сестре

 

22.априла је у Љубљани одржана трибина Од Јадовна до Јасеновца у организацији Српског друштва Задужбина и гостију из удружења Јадовно 1941.

Присутни су имали прилике да чују излагања еминентних гостију 
као што су Душан Басташић - оснивач удружења "Јадовно 1941", Милан Басташић - аутор књиге "Билогора и  Грубишно поље 1941-1991" и један од ретких који су преживели логор Јасеновац, Ђуро Затезало - аутор књиге "Јадовно-комплекс усташких логора 1941", као и Светозар Ливада - аутор књиге "Етничко чишћење-озакоњени злочин стољећа".

 

На самој трибини, присутни су имали прилику да погледају документарни филм о комплексу усташких логора Јадовно, да чују сведочење особе која је преживела логор Јасеновац и сазнају  више о његовој претечи, о логору Јадовно, као и да чују живо сведочење о страдању нашег народа на просторима некадашње НДХ и данашње Хрватске, из више углова и од више аутора многобројних књига које се баве тематиком страдања нашег српског народа на поменутим просторима. Пред великим бројем гостију, наши пријатељи из удружења Јадовно су испричали само мали део једне никада до краја признате  и испричане приче и болне ране нашег мученичког народа, а бројни гости су имали јединствену прилику да на једном месту чују сведочење људи који не желе да сећање на нашу мучки побијену браћу избледи и остављају нама млађима материјал и сазнања како би наставили на сваком кораку да подсећамо да на бројним стратиштима и даље леже кости наших предака који неће наћи мир све док им макар гробнице не направимо и док их не опевамо и сахранимо онако како доликује православном хришћанину. 

Будући да је друштво Задужбина познато и као друштво хуманитарног карактера, и овом приликом су сакупљани прилози за нашу многострадалну браћу на Косову и Метохији и том приликом је сакупљено 300 еура, који ће бити испоручени у оквиру 8.донације фондације "За српски Космет", која функционише у оквиру друштва. Поред тога су сакупљани прилози и за обнову цркве Светог Илије на Светињи, на планини Козари, коју су усташе срушиле 1942.године, и на том свом походу опустошиле и околна села са већином становништва. Наше друшво ће бити присутно на освећењу цркве 1.маја и том приликом ће бити уручено 150 еура сакупљених прилога за куповину звона за цркву, чиме ћемо уградити све наше приложнике у још једну Светињу.

 

Слике са ове трибине можете погледати овде.

 

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

Српско друштво Задужбина +

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа