Извештаји

Предавање: Преподобни Прохор Пчињски
недеља, 12 јануар 2014 21:32

 

У петак, 10. јануара одржано је  још једно у низу духовних предавања које организује Српско друштво Задужбина. После вечерњег богослужења у цркви Св. Ћирила и Методија присутни у сали Словенијалес у Љубљани имали су прилику да чују предавање на тему Преподобни Прохор Пчињски.


Предавач на овој духовној вечери био је сабрат манастира Прохор Пчињски, архиђакон Јустин. Као увод у предавање, присутни су погледали краћи филм из продукције Пријатељ Божји - Пчињски Мироточац и тако се поближе информисали о преподобном оцу нашем Прохору Пчињском, мироточивом чудотворцу, као и о самом манастиру у подножју планине Козјак крај реке Пчиње, који спада међу најстарије живе светиње српског рода.

 

 

После краћег увода, присутни су имали могућност да нашем госту о. Јустину постављају питања што је допринело да дискусија буде веома жива и да уједно чујемо одговоре на многа питања о историји манстира и светим мироточивим моштима светог Прохора, о вери и православљу, о младима и вери, о стању у окупираном делу Србије - Косову и Метохији и проблемима на југу централне Србије, о ситуацији у којој се налази Српска православна црква и српски народ у БЈР Македонији, о утамниченом митрополиту Јовану и о многим другим питањима. Због љубави коју има и своје приступачности је о. Јустин на све присутне у сали оставио посебан утисак, а разговор се наставио и после званичног завршетка предавања када је наш гост све присутне позвао да посете нашу светињу манастир Прохор Пчињски.

 

 

На крају предавања су посетиоци имали прилику да набаве иконе светог Прохора као и књиге о манастиру и на тај начин симболички помогну манастир и братство у њему, а као и увек прикупљани су и добротворни прилози за Хуманитарну фондацију "За српски Космет" па је том приликом прикупљено и 145 € прилога који ће бити испоручени у оквиру испоруке 15. донације.

 

 

Тропар глас 1.
Пустиње житељ и у телу ангел, и чудотворац показао си се богоносни оче наш Прохоре, постом, бдењем, молитвом небесне дарове си примио да исцељујеш болесне и душе оних који ти са вером прибегавају. Слава Ономе који ти моћ даде, слава Ономе који те прославио, слава Ономе који преко тебе свима даје исцељење.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа