Извештаји

Предавање проф. др Мило Ломпар: Повратак српском становишту?
среда, 18 септембар 2013 18:44

У организацији СД Задужбина, у недељу 15. септембра 2013. у ПЦ Словенијалес, одржано је још једно предавање. Овај пут угостили смо проф. др. Мила Ломпара, професора српске књижевности, чије капитално дјело "Дух самопорицања" добрано описује наше историјске странпутице и проблем пољуљане самосвијести.


 

Уједно смо промовисали нову књигу "Повратак српском становишту?", која сабира интервјуе проф. др. Мила Ломпара. На самом предавању објашњено је како нашу културну прошлост ускладити са савременим временом и осјећањем припадности српском националном тијелу. Велика опасност, на коју је наш гост указао, је прекрајање српског у србијанско. Као велики познавалац наше културне историје указао је то на примјерима великана српске књижевности, Његоша, Андрића, Селимовића, који су јасно у увијек истицали коме припадају.

Такође, истакао је алармантну чињеницу, да наша матица Србија нема државни програм, који би одговорио на процес десрбизације свега српског. Чињеница да културни образац служи као подлога за сваку другу здраву политику и незаинтересованост структура власти, недвосмислено говори да је Србија послије ере југословенско - комунистичких утопија заглибила у неко друго колонијално ропство.

 

 

Дакле, повратак српском становишту је најприроднији могући избор и реакција на савремене токове и положај нашег народа, са здравом културном политиком као ослонцем. Зато ћемо се и ми као друштво и даље трудити, да реагујемо на срамне покушаје прекрајања историјских чињеница и кидисања на све српско.

 

 

Српско друштво Задужбина

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа