Извештаји

Промоција књиге и двд–а Чувари Космета – путовање кроз садашњост и прошлост
петак, 08 април 2011 20:59

У организацији Српског друштва Задужбина и Културног друштва Михајло Пупин, уз братску помоћ Друштва српска заједница и Српског културно уметничког друштва Видовдан, у Љубљани је 7. Априла, о Благовестима, одржана промоција књиге и двд–а  Чувари Космета – путовање кроз садашњост и прошлост, ауторке Мире Лолић Мочевић, новинарке и уреднице на Радио Телевизији Републике Српске, која је уједно и представила своју књигу публици у Љубљани.

 

Oпширније...

 

 


Уз промоцију књиге, емитован је и ДВД на којем је кроз слику и речи сабран материјал настао током путовања Мире Лолић – Мочевић и екипе РТРС-а по Косову и Метохији. Обилазећи светиње Косова и Метохије, ауторка се упознала са многим вредностима културно-историјског наслеђа српског народа, о којима се мало говорило и које су у периоду комунизма намерно прећуткиване, а од пресудног су значаја за опстанак и очување колевке српског народа, Косова и Метохије.

 

 

Различите политике и освајачи су покушали отерати, променити им веру или уништити српски народ на Космету, али у томе нису успели. Чувари Космета су Срби, који су у веома тешким условима остали да живе на Косову и Метохији. То су чувари задужбине Немањића и они су веза прошлости са будућношћу.
Обраћајући се најмлађима у сали, Мира Лолић Мочевић је нагласила да због културно - историјског наслеђа које сви ми носимо са Космета, имамо дужност да и у расејању очувамо наш језик, културу и ћирилићно писмо.

 

 

Програм је улепшао певачки наступ СКУД–а Видовдан са одабраним изворним песмама са Косова и Метохије.

 

 

У оквиру посете Љубљани, наша гошћа је посетила Православну цркву Св. Ћирила и Методија као и Српску библиотеку која делује у оквиру КД Михајло Пупин.

Присутни су имали прилику да после промоције књиге уплате добротворне прилоге у фондацију За српски Космет, па је тако овом приликом за помоћ нашем народу на Космету прикупљено 295 € који ће бити уручени у оквиру испоруке 10. донације, а продајом књига и двд-ова „Чувари Космета – путовање кроз садашњост и прошлост“, прикупљено је додатних 60 € за хуманитарне акције које су у току, у организацији Радио Телевизије Републике Српске.

 

 

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

 

ДОГОДИНЕ НА КОСМЕТУ!

 

Српско друштво Задужбина +

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа