Извештаји

С ПЈЕСМОМ У ЗАВИЧАЈ
уторак, 28 јануар 2014 16:19

У организацији Културног друштва Михајло Пупин, Српског културног клуба и Српског друштва Задужбина, 23. јануара, одржано је песничко вече под називом: С пјесмом у завичај, на којем су учествовали наши песници који живе и стварају своје песме у Словенији, на српском језику и који "с пјесмом другују са завичајем"

 

 

Представили су нам се песници:


ЂОРЂО РАДОВИЋ
: који је своју душу песничку везао за поетске бардове кршне Херцеговине, на велике поете Алексу Шантића и Јована Дучића. Тамо где громови и стреле ударају у херцеговачки камен љутац, Ђорђо зида куле песничке и весели се роду свом и људима завичаја свог!

 

 

ВИНКО ПИЉАГИЋ: који као и на снимању филма Козара, у наручју свога оца бежи и тражи спас у козарском збегу. Од тада је Винко посвећен Козари, иде на марш њеним стазама, пева јој, а она – Козара у своју раскош прима и од заборава чува и његове песме. Винко је, као поткозарско дете, део те наше епопеје, којој се песници песмом посвећују и диве јој се!

 

 

ДР. ВАСО ПРЕДОЈЕВИЋ : Писац прозе и поезије. Отац Грмеч је у души његовој! Мајка Козара његова љубав. Тако то бива!

МАРТА и НАТАША ЦВИЈАНОВИЋ, мајка и ћерка, које су нам гласом и стасом полепшале песничко вече, рецитујући песме наших знаменитих песника.

 

Песничко вече је у име друштава организатора отворио Немања Неђић, који је поздравио присутне у сали и пожелео добродошлицу и предао реч др. Васи Предојевићу који је уједно био и модератор песничке вечери.

 

 

Марта Цвијановић је започела песничко вече са песмама Петра Петровића Његоша: Нахије и Ловћену, Десанке Максимовић: Верујем, и Алексе Шантића: Остајте овде, да би нас касније Ђорђо, Винко и Васо, са својим песмама повели у завичај.


Смиљана Илић на жалост није могла да буде то вече са нама али нам је послала своју песму: Пожељех у завичај коју нам је рецитовала Марта Станић

 

Наташа Цвијановић је наставила песничко вече са песмама наших великих песника, Јована Дучића: Херцеговина, Бранка Ћопића: Ој, ђевојко, драга душо моја и Јована Г. Поповића: Моја кућа, после чега су опет уследиле песме наших гостију посвечене завичају.

 

 

Ђорђо Радовић, који је за ову прилику дошао из Дравограда, даровао нам је своју песму Херцеговина, а за закључак песничке вечери  је Марта одрецитовала песму наше велике песникиње Десанке Максимовић: Балканац.


Ову прилику смо искористили да нашим добрим пријатељима из Културног друштва Михајло Пупин уручимо скроман прилог који су прикупили чланови Српског руштва Задужбина и наменили раду Српске библиотеке у Љубљани. Прилог је председници Културног друштва Михајло Пупин - Дивни Обреновић, уручила активисткиња Српског друштва Задужбина - Станка Вујиновић. Такође је уручено и сто књига Јање Тодоровић , православне публицисткиње из Београда, које је поклонила Српској библиотеци.

 

 

Као и на свим догађајима где је присутно наше друштво и сабран српски народ, тако смо и ову прилику искористили да укажемо на веома тешке услове у којима живе наши сународници на окупираним српским територијама и уједно прикупили добротворне прилоге који ће бити испоручени у оквиру испоруке 15. донације на Косову и Метохији.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа