Извештаји

Српска мрежа - За заједничко боље сутра
понедељак, 12 јул 2010 17:52

Питања  за Задужбину :

 

Припадате удружењу Задужбина  из Словеније. Реците нам о каквој се организацији ради?

Српско друштво  Задужбина окупља српску православну  омладину, а за циљ има промовисање  и јачање традиционалних вредности  нашег народа путем организовања трибина, пројекција филмова, ходочашћа, а као посебан сегмент у друштву можемо да наведемо хуманитарни рад, за који већ може да се каже да има свој ритам и континуитет.
Друштво тежи саборности, и као такво труди се да буде присутно на што више догађаја различитог карактера у Словенији, а посебно у ближем и даљем окружењу, како би личним контактимо ширило српску мрежу познанстава и тиме унапредило рад и свог, а и других друштава на неком замишљеном заједничком путу.

 

 

На  који начин планирате  ваше активности и како одређујете приоритете?

Активности се планирају на више начина, у зависности о ком сегменту друштва се ради. Када говоримо о хуманитарном раду, ту се трудимо да одржимо годишњи континуитет од четири организована одласка на Косово и Метохију и испоруку помоћи нашем народу у различитим енклавама. Ако пак говоримо о образовним активностима ту се водимо неком логиком, што би се рекло  датумском. Трудимо се да са својим активностима обухватимо значајније датуме из новије и старије историје, да их на тај начин сачувамо од заборава и уједно градимо родољубље и образујемо омладину на здравим темељима.

 

Како  као Срби из расејања гледате на Србију а како на Словенију, земљу у којој  живите и радите?  

Чланови нашег  друштва гледају на Србију, и на српске земље, као на своју Отаџбину, а на Словенију као на једну успутну станицу у свом животу, из које се трудимо да извучемо максимум на свим пољима. Између осталог, боравак овде нам користи да можда и много објективније и искреније, али и много критичније сагледамо праву ситуацију у којој се наша земља налази, и да чистије видимо ко је какав и коме је стало до Србије у самој Србији. На жалост, велика већина Срба у Словенији, налази се у стању тоталне летаргије и незаинтересованости за суштинске проблеме наше нације, како у Матици, тако и у расејању.

 

Какав је положај Срба у  Словенији?

Положај Срба је онакав какви смо ми сами. Да сми  ми бољи, да смо организованији, да смо искренији и да смо спремни на минимум одрицања и жртве на уштрб својих малих јефтиних прохтева, верујемо да би нам било много боље и да би се и држава Словенија односила према нама са више поштовања. Наше друштво покушава да промени тренутно стање, али превасходно у главама наших људи, и верујемо да ће нам Бог дати снаге да одолимо свим искушењима на том путу.

 

Са  каквим очекивањима  идете у сусрет Сабору Српске мреже, који ће се одржати почетком августа у Београду?

Од Сабора Српске мреже очекујемо да нам опет пружи могућност да остваримо нове контакте, ојачамо старе и кренемо још боље, још јаче и још организованије у испуњење наших заједничких циљева. Потребна нам је свима и реорганизација, али и јасно дефинисан заједнички циљ, као и подршка свих који су иоле идеалисти као и ми сами, како би спремнији ушли у борбе које нам следе.

Исто тако очекујемо  од свих организација и појединаца који се осећају делом Српске мреже  да изађу из сенке и узму активније  учешће у самом раду и у ширењу мреже. Сви ми заједно морамо да својим понашањем, радом и озбиљношћу дамо свој допринос ако желимо заједничко боље сутра. Свако мора да уради свој део посла и да преузме  одговорност како би се мозаик на крају створио и изгледао онако како смо га ми замислили. У правој Српској мрежи нема места за поделе и личне интересе,  јер само тако имамо могућност да направимо разлику у овом друштву и да се издигнемо изнад тренутног талога и муља у којем се наше друштво вуче већ неко време.

 

Свако добро  од Господа.

Српско друштво Задужбина +

 

---------


За Српску мрежу Владимир Вељковић >>>

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа