Извештаји

Посета манастирима Девич и Гориоч
недеља, 25 јул 2010 11:40

Чланови друштва Задужбина су у оквиру испоруке 8. донације нашем народу на Косову и Метохији обишли и манастире Девич и Гориоч.

 

Манастир Девич саграђен је око 1434. године и налази се у дреничкој шуми, у близини Србице. Манастир је саграђен на месту где се у једној шупљој букви подвизавао велики исихаста 15. века Св. Јоаникије Девички након што је у тај крај прешао из Црне Реке.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
8. ПУТ ИСПОРУЧЕНА ПОМОЋ БРАЋИ НА КОСОВУ И МЕТОХИ
среда, 21 јул 2010 15:04

Помаже Бог драга браћо и сестре!

Чланови Српског друштва Задужбина су током викенда, 17. и 18. јула испоручили осму по реду помоћ нашој браћи, овај пут у изосу од 5.030 евра.

 

На нашем путу обишли смо Косовску Витину, енклаву на југоистоку наше јужне покрајине, у Косовском Поморављу, где је испоручено 2.400 евра, за 24-оро малолетне деце која живе у том градићу, који преосталим Србима не пружа могућности за било какве активности, посао, нормалан живот, а о забави, игри и условима за нормално одрастање деце и омладине којa је осталa у Витини да и не говоримо.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Српска мрежа - За заједничко боље сутра
понедељак, 12 јул 2010 17:52

Питања  за Задужбину :

 

Припадате удружењу Задужбина  из Словеније. Реците нам о каквој се организацији ради?

Српско друштво  Задужбина окупља српску православну  омладину, а за циљ има промовисање  и јачање традиционалних вредности  нашег народа путем организовања трибина, пројекција филмова, ходочашћа, а као посебан сегмент у друштву можемо да наведемо хуманитарни рад, за који већ може да се каже да има свој ритам и континуитет.
Друштво тежи саборности, и као такво труди се да буде присутно на што више догађаја различитог карактера у Словенији, а посебно у ближем и даљем окружењу, како би личним контактимо ширило српску мрежу познанстава и тиме унапредило рад и свог, а и других друштава на неком замишљеном заједничком путу.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Манастир Крупа
уторак, 29 јун 2010 15:31

Чланови друштва Задужбина су овај викенд поред парастоса нашој мучки побијеној браћи у Јадовну, крај Шаранове јаме, обишли и север Далмације, тачније Манастир Крупу, задужбину нашег Краља Милутина из 1317.године.

То је уједно и најстарији православни манастир на територији Крајине. Манастир је пратила судбина српског народа, тако да је много пута страдао, али је увек Васкрсавао и дан данас опстаје и задржава свој аутентичан изглед.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Обележен Дан сећања на Јадовно 1941.
понедељак, 28 јун 2010 20:49

У суботу 26. јуна 2010. први пут након 69 година одржан је помен за више од 40.000 жртава усташког логора Јадовно. Централном комеморативном скупу, који је одржан на Спомен подручју Шаранова јама, присуствовали су, заједно са активистима још четири братска удружења, чланови Српског друштва Задужбина из Словеније и Италије.

На иницијативу удружења грађана Јадовно 1941. из Бања Луке, 24. јун је одређен за "Дан сјећања на Јадовно 1941." Тог дана, 1941. године, логор Слана на острву Паг је примио своје прве заточенике, а логор Јадовно на Велебиту достигао своје коначне димензије.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Хуманитарни турнир у малом фудбалу
недеља, 13 јун 2010 19:41

12. јуна је у Љубљaни одржан први хуманитарни турнир у малом фудбалу, чији је сав приход од уплаћених пријава за турнир намењен за помоћ нашој браћи на Косову и Метохији.
На турниру је учествовало 12 екипа, 11 екипа из Словеније, а једна екипа је дошла из Италије, тачније из Трста. Због тога можемо слободно да кажемо да је ово било уједно и једно од већих окупљања српске омладине у региону.

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Одржано хуманитарно песничко вече
петак, 28 мај 2010 15:33

У четвртак, 27. маја, одржано је хуманитарно песничко вече са циљем прикупљања прилога за угрожене Србе на Косову и Метохији.

 

Захваљујући хуманости српских песника из Словеније, који су се одрекли свог хонорара од продаје њихових књига и збирки песама, као и личним прилозима и њих и гостију на овој песничкој вечери, успели смо да сакупимо 371 еуро прилога, који ће бити испоручени нашој најугроженијој браћи на Косову и Метохији у оквиру испоруке осме донације Фондације "За српски Космет", која функционише у склопу нашег друштва "Задужбина".

Велико хвала свима који су наступили, као и свим гостима!

 

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

 

Фотографије

AddThis Social Bookmark Button
 
Братско сабрање у Бечу
четвртак, 27 мај 2010 04:15

Помаже Бог драга браћо и сестре!

Желимо да Вас обавестимо да је у Бечу, уз благослов о.Петра Пантића, свештеника из цркве Светог Саве, о празнику Свете Тројице, 22. и 23.маја одржано братско сабрање више српских омладинских удружења из средње Европе.

 

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
ЗАДУЖБИНА У СРПСКОЈ
понедељак, 03 мај 2010 16:04

Чланови нашег друштва Задужбина су искористили 1. мај да обиђу западне српске крајеве,  односно Републику Српску, а још тачније  козарски крај.

Ово мало ходочашће је било испуњено и верским, али и историјским садржајима  и обиласцима значајних места из историје српског народа, што оне блиске, што мало старије.

Пут нас је прво одвео на освећење цркве Светог Илије на Светињи, у селу Демировац на планини Козари. Ради се о обнови цркве  коју су хрватске усташе срушиле 1942. године, а пре тога су је и Турци рушили, тако да је ово била трећа позната обнова и  Васкрс ове Светиње.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Одржана трибина - Од Јадовна до Јасеновца
петак, 23 април 2010 08:21

Поштована браћо и сестре

 

22.априла је у Љубљани одржана трибина Од Јадовна до Јасеновца у организацији Српског друштва Задужбина и гостију из удружења Јадовно 1941.

Присутни су имали прилике да чују излагања еминентних гостију 
као што су Душан Басташић - оснивач удружења "Јадовно 1941", Милан Басташић - аутор књиге "Билогора и  Грубишно поље 1941-1991" и један од ретких који су преживели логор Јасеновац, Ђуро Затезало - аутор књиге "Јадовно-комплекс усташких логора 1941", као и Светозар Ливада - аутор књиге "Етничко чишћење-озакоњени злочин стољећа".

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 Следећа > Крај >>

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа