Извештаји

ВИДОВДАНСКО-ПЕТРОВДАНСКА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
среда, 17 јул 2013 18:53

Први део испоруке донације од 25. до 28. јуна 2013.


Активисти Српског друштва Задужбина су у периоду од 25. до 28. јуна посетили јужне српске покрајине Косово, Поморавље и Метохију и том приликом испоручили помоћ од 1800 € у селима енклаве Ново Брдо. Уз помоћ активиста из Хуманитарне организације “Мајка девет Југовића” помогли смо следеће породице:

 

- Стојковић Душица и Љубиша, деца Јован (11) и Јана (6), село Прековце
Њима су пре 2 године украли краву, а млечни производи су неопходни за лечење Љубише. Стога смо одлучили да им набавимо краву коју су наредних дана саборци из Мајке Девет Југовића доставили. По сведочењу наше браће и сестара који тамо живе, овакви и слични случајеви се пречесто дешавају, а такозвана косовска полиција не ради ништа по том питању. Не само да наш народ нема посао већ и због оваквих учесталих догађаја немају слободу да нешто стекну, а и ако успеју нешто створити, живе у страху да то не изгубе.

 

 

- Јовановић Владан и Будинка, деца Милош, Марија, Јована и Горан, село Ајновце
Вредна породица која поред мизерних стотињак евра социјалне помоћи ипак опстаје на бранику Отаџбине, која уз помоћ земљорадње и узгоја стоке успева да преживи заиста тешка времена. Захваљујемо се на гостољубивости те поклону - домаћој ракији коју су сами произвели - и надамо се скором виђењу.


- Десанка Перић, село Царевце
непокретна бака 33’ годиште... чист пример срамоте свих нас и “наше” државе који показује колико бринемо за своје ближње. Од државе добија мизерних 11.000 динара социјалне помоћи. Баку смо посетили на иницијативу комшинице Ратке из истог села, код које смо у ствари кренули, јер нам је саветовала да је овај случај ипак тежи од њеног, иако исто доста тешког.


- Николић Убавка и син Ненад, село Царевце

 


- Самохрана мајка Ратка (коју смо малопре поменули), деца Марко (17), Марина (17), Ивана (11) те бака Живка (92), село Царевце
Такође мизерна социјална помоћ државе и такође тешки услови, изоловано и удаљено од пута село, које је приступачно само трактором, а зими вероватно само пешке.


- Трајковић Миодраг и Ратка, са сином Слободаном, село Јасеновик
Син са поремећајем, мајка такође болесна и отац видно измучен суровим условима живота. Скромни новчани и робни прилог им не може помоћи, као ни осталима, али се надамо да су осетили бар зрно утехе нашом посетом и разговором.


- Самохрана мајка Филимоновић Данијела, 3 сина са именима која много говоре о овој породици: Немања (11), Милош (9) и Душан (8), те бака Милица.
Супруг недавно преминуо па је поред тешке материјалне ситуације још и ово искушење дато овој храброј породици. Надамо се да је наш скромни прилог и посета барем мало обрадовала мајку, баку и сина Душана који су нас угостили, док су Немања и Милош - иако заједно стари једва 20 година - вредно радили на њиви. Након поздрава, мајка им се придружила где смо ју и затекли кад смо дошли. Прави пример честите и вредне породице!

 


Након успешно завршеног обиласка пријатељи из организације “Мајка Девет Југовића” су нас угостили и спремили нам укусан ручак и овом приликом се захваљујемо на гостопримству, дружењу и значајној помоћи при одабиру и обиласку породица.


Прилику смо искористили за посету и дружење са браћом у Косовској Витини и околним местима у Косовском Поморављу које смо више пута до сад посећивали и помагали.


Посетили смо и брата Ранка Јокића који као једини Србин у Пећи (град са око 100.000 становника) у Метохији свакодневно води борбу са Шиптарима за опстанак - како са појединцима тако и са полицијом, који се труде на све начине да и последњи Србин напусти овај предивни метохијски град као и целу регију на југу Србије. Још увек планира да направи “хостел“ у изграђеном објекту поред куће који би му новчано помогао да опстане на дедовини, али нажалост нема довољно средстава за остварење.


Искористили смо прилику да се поклонимо и обиђемо наше светиње - манастир Св. Архангела, Богородицу Љевишку и Храм Св. Георгија у Призрену. Затим манастире Зочиште, Дечане, Пећку Патријаршију и Грачаницу, те Храм Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту.


У повратку смо на Видовдан, заједно са више хиљада сународника из свих српских земаља присуствовали Светој литургији у Грачаници и парастосу српским јунацима  на Газиместану. Након краћег задржавања смо “истовремено радосни и тужни” кренули назад својим животима који су ипак, након свега виђеног, деловали веома лагодни и слободни...


Ми ипак верујемо да ћемо се ОПЕТ изборити за слободу као што већ јесмо 1912. након вишевековног ропства и зато ћемо се и даље трудити да обилазимо и усађујемо у српска срца Косово и Метохију, које је са разлогом названо “Света српска земља”!

 


ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!


Други део испоруке донације од 13. до 15. јула 2013.


После успешно завршеног првог дела испоруке хуманитарне помоћи нашем народу на Космету, уследио је и други део испоруке.
Друга екипа активиста Српског Друштва Задужбина је боравила на Косову и Метохији од 13.-15. јула и том приликом уз несебичну помоћ људи из ХО Мајка девет Југовића испоручила други део помоћи намењене нашем народу.


Обишли смо:


- Породицу Горана Симјоновића из Страже, засеок Петровци.

Иако у веома тешкој финансијској ситуацији, као и велика већина нашег народа на окупираном Космету не очајава и не предаје се, већ прави планове за будућност и тражи начин како да опстане на својој земљи. Пошто се и наше друштво труди да помогне одржив опстанак нашег народа, брату Горану и његовој породици смо обезбедили новчана средства за набавку половног мотокултиватора са којим ће моћи да коси траву и припреми довољно сена за краве преко зиме, тако да неће морати да купује сено, а то ће му како каже у многоме олакшати живот.


- Бојана Денића из Врбовца,

који живи са старом мајком у трошној кући која је ушла у осамдесету годину. Њима смо купили веш машину и кревет.

 

 

- Срђана и Биљану Митровић из Врбовца,

млад брачни пар који живи у трошној кући са болесном мајком, без најосновнијих средстава за живот, у кући без купатила и воде. Њима смо купили шпорет “смедеревац”, који је у општој неимаштини тренутно био најнеопходнији.


- Породицу Синише Москића из Врбовца.

У дворишту овог вредног домаћина су нас дочекала и његова деца: Драгана (9), Драган (8) и Никола (4). За потребе ове породице смо купили краву музару.

 


- Породицу Дејана Здравковића из села Јажинце код Штрпца.

Дејан је од недавно непокретан, па су тако супруга Гордана и деца Јована (9) и Јелена (5) остали без икаквих примања. Да би им барем на тренутак олакшали веома тешку ситуацију, овој породици смо наменили скромна новчана средства које смо уручили Дејановој мајци Насти, јер је Дејан био на лечењу у бањи.


- Поново смо обишли малу Каролину Јанићевић из Береваца,

чији родитељи се и даље труде да јој обезбеде школовање и терапије због којих морају редовно да путју у Београд. Поред изузетно скупог слушног апарата и његових делова који морају редовно да се мењају, за ову младу породицу то представља огроман трошак. Каролининим родитељима смо наменили новчана средства која ће им барем на краћи рок олакшати свакодневну борбу.


- Породицу Бојана Павића из села Бостане.

Овој породици смо уплатили набавку грађе за почетак изградње штале. Ово је још један у низу пројеката за одрживи опстанак и развој на домаћем огњишту. Наш вредни домаћин планира производњу козјег сира и млека за које ће имати обезбеђен сигуран откуп, а имаће и помоћ најмлађих, сина Милана (12), и ћерки Марине(10) и Маријане (7).

 


- Породици саше Ђорђевића из Прековца, засеок Чука,

набавили смо веш машину која је била преко потребна овој младој породици која живи у предивном крајолику због којег смо на тренутак заборавили на веома тешке услове живота и проблеме са којима се суочава наш народ на Косову и Метохији.


- Породицу Миладина Костића из Зебинаца,

којој смо купили шпорет “смедеревац”, сто и столице.


Поред набројаних породица, обишли смо и градилиште фарме у селу Прековце која се налази недалеко од народне кухиње у том селу. Пројекат изградње спроводи Хуманитарна организација Мајка девет Југовића. На самој фарми ће се производити и прерађивати козије млеко до коначног производа – козијег сира. Продајом ће се финансирати сама фарма, помоћи ће се рад народних кухиња а одређени број људи ће се овде и запослити. Прикључили смо се многим организацијама и појединцима који су помогли овај пројекат и уплатили 1000 € на рачун Хуманитарне организације Мајка девет Југовића, од којих ће се набавити неопходан материјал за опремање и завршетак купатила на фарми.

 


У обе акције у оквиру испоруке 14. донације “За српски Космет”, смо испоручили помоћ у износу

6. 530 €, у који је урачуната и помоћ деци из Старог Грацка, који су део средстава употребили за екскурзију у Соко Бању и Београд, а део средстава је утрошен за обележавање парастоса побијеним жетеоцима из Старог Грацка.


Укупан износ прикупљених и испоручених новчаних средстава угроженом српском народу на Косову и Метохији, Републици Српској и Крајини сада износи 72.220 €.


Захваљујемо се свим приложницима који су у жељи да помогну напаћени српски народ указали поверење нама и нашем друштву, као и свима онима који су на било који начин помогли да се ова испорука помоћи успешно спроведе.


Помоћ нашем народу на Косову и Метохији, Крајини и Републици Српској је и даље преко потребна! Због тога апелујемо на сву нашу браћу и сестре да се прикључе хуманитарној акцији. Новчане прилоге можете да уплатите на трансакцијски рачун:

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA, HUMANITARNA POMOČ
02068-0257912364, referenca : 00 1389

за уплате из иностранства: IBAN : SI 56020680257912364
SWIFT : LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2, LJUBLJANA

или на PayPal адресу: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА>>>

 

ЗА СРПСКИ КОСМЕТ! НЕМА ПРЕДАЈЕ!

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа