Вести

15 година од злочина у Крајини
среда, 04 август 2010 15:29

Парастосима жртвама у београдској цркви Светог Марка и храму Свете тројице у Бањалуци данас ће бити обележено 15 година од хрватске војне акције "Олуја".

Пре 15 година извршен је напад на подручје бивше Републике Српске Крајине у Хрватској и 13 општина у БиХ, у којем су хрватске и муслиманске снаге убиле око 2.650 и протерале око 350.000 Срба.

 

 

У војној операцији "Олуја" на подручју РСК убијено је и нестало готово 2.000 Срба, а протерано око 220.000, док су у наставку те акције у БиХ, под називом "Маестрал", хрватске оружане снаге са Петим корпусом Армије БиХ, убиле још 655 и прогнале око 130.000 српских становника.

Војна операција "Олуја" предузета је упркос томе што је дан раније, најпре на састанку у Женеви, а затим и у Београду, српска делегација прихватила предлог међународне заједнице за мирну реинтеграцију у Хрватску, уз гаранције да РСК неће бити нападнута.

У Хашком трибуналу у току је суђење командантима хрватске војске у "Олуји", генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку под оптужбом за удружени злочиначки подухват чији је циљ био трајно уклањање Срба из РСК и за друге ратне злочине.

 

СРС: Хрватска извршила етничко чишћење

Српска радикална странка сматра да су окупацијом Републике Српске Крајине погажене све норме међународног права јер је територија Крајине била заштићена Резолуцијом Савјета безбедности УН.

"Ова злочиначка операција била је својеврсно финале етничког чишћења Срба из некадашње југословенске федеративне јединице Хрватске у којој је у периоду од 1991. до 1995. године убијено око 7.000 Срба а протерано више од 800.000", наводи се у саопштењу.

СРС подсећа да се данас навршава 15 година од прогона српског народа из РСК у оружаној акцији хрватске војске "Олуја", која је највеће етничко чишћење у другој половини 20. века, када је протерано више од 250.000, убијено око 2.000, а нестало више од 2.100 Срба, наводи се у саопштењу СРС-а.

Радикали истичу да Хрватска и даље онемогућава повратак прогнаних Срба и ускраћује им права, а да се и даље манипулише списковима са именима Крајишника против којих је хрватска подигла оптужнице.

Радикали су упозорили да Хрватска, 15 година након акције "Олуја", и даље онемогућава повратак прогнаних Срба, да им ускраћује станарска права, оспорава права из радних односа, да није завршила ексхумацију и идентификацију страдалих Срба, а да се списковима имена крајишких Срба против којих је Хрватска подигла оптужнице и даље манипулише.

СРС је позвала актуелну власт у Србији и председника Бориса Тадића да "под хитно приступи решавању свих проблема прогнаних Срба, а не да их гура под тепих у име стварања некаквих срдачних односа са Хрватском".

У Банском двору у Бањалуци је отворена изложба фотографија под називом "Егзодус Крајишника", која ће трајати до 11. августа.

У оквиру обележавања страдања Срба у хрватској акцији ''Олуја'' у четвртак ће у Бањалуци бити одржана и промоција књиге "Хроника" Саве Штрбца.

Представници ''Веритаса'' и крајишких Срба посетиће и мостове спаса, код Новог Града, као и Петровачку цесту, где су страдали Срби. Том приликом биће премијерно приказан и филм "Тамо далеко на Петровачкој цести" .

"Олуја" завршница стогодишњег пројекта

Бивши министар културе у Влади некадашње Републике Српске Крајине Мићо Грновић Јелић изјавио је да је акција "Олуја" била маестрална завршница стогодишњег пројекта етничког чишћења српског народа с подручја Хрватске. Он је за "Фокус" рекао да док Хрватска слави, њени протерани грађани српског порекла и ове године с тугом и муком дочекују 5. август и годишњицу највећег егзодуса у прошлом веку.

"Хрвати су сматрали да је њихова акција легитимна, али не може бити легитимна, јер је постојао план Зе-4, који смо ми потписали, а према којем је Република Српска Крајина требало да буде држава, са својим новцем, војском и свим осталим потребним институцијама", навео је Јелић и дода да "Олуја" још траје.

Јелић признаје да су Срби у РСК сумњали да Хрвати могу да продру у Крајину и напредују око шест километара унутар њене територије. Међутим, онда су се у причу, према његовим речима, укључиле САД и егзодус је био неминован.

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа