Помаже Бог, добро нам дошли...

 

„Били су само деца“ – изложба о страдању деце у Јасеновцу
четвртак, 10 април 2014 13:20

Изложба фотографија под називом „Били су само деца – Јасеновац гробница 19.432 девојчице и дечака“ биће отворена у четвртак 10. априла у 19 часова, у Клубу и галерији „Зрно“. Изложба сликом и речју приказује страдање деце убијене у овом усташком логору током Другог светског рата, на подручју НДХ. Изложба ће бити организована у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда, a улаз на изложбу је слободан.

 

 

 

Аутори изложбе су Јован Мирковић, музејски саветник Музеја жртава геноцида, и Драгоје Лукић, преживели логораш Јасеновца.

Изложбу фотографија отвориће директор „Музеј жртава геноцида“ из Београда Вељко Ђурић Мишина.

Након отварања изложбе, у уторак 15. априла у 19 часова, кустос Музеја жртава геноцида Јасмина Тутуновић Трифунов одржање предавање:  Акција Дијане Будисављевић на спашавању деце 1942. године из усташких логора смрти у НДХ.

Улаз на изложбу је слободан, а 10. април је избран јер је на тај дан у Загребу , уз подршку нацистичке Немачке, проглашена Независна Држава Хрватска, на челу са усташким поглавником Антом Павелићем.

Концепт поставке показује голготу 19.432 деце уморене у логору Јасеновац, на простору Независне државе Хрватске, током Другог светског рата.

Изложба обухвата око 60 фотографија и 50 факсимила докумената који говоре о судбини првенствено српске, јеврејске и ромске деце у НДХ.

На 45 паноа обухваћене су три тематске целине, кроз које је приказан аутентичан материјал, који фактографски потврђује сведочења о НДХ, уништавању дечјих живота у јасеновачким логорима и спасавању деце са јасеновачког губилишта.

У програму отварања изложбе 10. априла учествоваће и Певачко друштво при Храму Вазнесења Господњег на Клиси.

Ова изложба, која је до сада обишла многе градове у Србији, Републици Српској и у иностранству, биће отворена до 26. априла од 17 до 21 час, сваки дан сем недеље и сем периода од великог петка до васкршњег понедељка (од 18 до 21. априла).

Клуб и галерија „Зрно“ налази на Тргу Марије Трандафил 11 у Новом Саду.

 

Извор: Клуб "Зрно"

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа