Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Данас се навршава девет година од злочина у Гораждевцу
понедељак, 13 август 2012 17:47

Девет година од убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу код Пећи навршава се данас, а за тај злочин нико још није одговарао.


Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12) убијени су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали на реци Бистрици, а њихови другови Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.


У цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу биће служен помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу, а након тога и на гробљу у Гораждевцу.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села, никада нису нађени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће "преврнути сваки камен како би нашао убице".

Није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК. УНМИК је после напада у Гораждевцу саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру из “калашњикова” на 50-ак деце и младих, већином Срба.

Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене у нападу, а претресла је и 100 кућа.

Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и да су то рекли и КФОР-у.

Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

 

Обустављена истрага

ЕУЛЕКС је крајем 2010. године, услед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од УНМИК-а.

Портпаролка ЕУЛЕКС-а Ирина Гудељевић рекла је да званично затварање истраге не значи и одустајање од потраге за починиоцима убиства.

"Било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се тужиоцу на располагање ставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред", рекла је Гудељевић и навела да та истрага представља "велику потешкоћу за тужиластво" пошто се злочин догодио пре много година.

У Гораждевцу данас живи око 750 Срба, трећина броја од пре 1999. године.

Убиство у Гораждевцу се сматра једним од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију. Убице су остале некажњене, као и у три остала злочина - у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева. У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Облићу породица Столић, а код Подујева 12 путника аутобуса "Ниш експреса" који је дигнут у ваздух.

 

Извор: Радио КИМ

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа