Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Додела оваца најугроженијима
среда, 15 август 2012 12:23

Наша драга браћа из организације „Срби за Србе“ су прикупили две хиљаде евра и одлучили да тим новцем купе овце и дарују их породицама на Косову и Метохији. Наша организација им је помогла и пружила подршку приликом одабира породица и набавке оваца. Такође, они су поклонили козе манастиру Св. Јован надомак Сочанице.

 

Данима су наши волонтери, заједно са пријатељима из организације „Срби за Србе“ Игором Рашулом и Ђорђем Бојовићем, обилазили забачена села новобрдског и гњиланског краја како би пронашли породице којима ће бити дариване овце.

Одлучено је да се овце доделе најугроженијим, вишечланим породицама.

По пет оваца су добили следећи домаћини: Перић Драган (село Извор), Симијоновић Слађан (село Манишенце), Симијоновић Драган (село Манишенце), Костић Живојин (Зебинце) и Симић Драган (Стража).

Било је лепо видети радост на лицима ових људи, посебно имајући у виду да се у овим селима живи од сточарства, у питању је брдски крај, где услови за пољопривреду готово да и не постоје. Они су изразили велику захвалност донаторима и нашој браћи из организације „Срби за Србе“ јер, како су нам рекли, велики број оваца и коза у овом крају је поморен погрешним вакцинама, тако да су ове овчице дошле у прави час!

Овце су пазарене у селима Горе, у питању је првокласна раса. Одлучили смо да овце купимо баш од Горанаца не само из разлога одличног квалитета, већ како бисмо помогли овој најугроженијој заједници на Косову и Метохији. Како су нам сами Горанци рекли, они се осећају одбачено од свих, нико их не прихвата. Постоји нека мала подршка од Србије, али то није довољно за њихов опстанак. Вредни и радни људи, али без перспективе. Млади напуштају Гору, углавном одлазећи у земље Западне Европе. Требало би више пажње посветити овој заједници која се суочава са великим искушењима, прети им или одлазак са Косова или асимилација! Ово истичемо као вапај за помоћ и апел надлежним институцијама да се озбиљније позабаве овом крхком заједницом.

Желимо да поменемо да је посета Гори,  као и набавака оваца, реализована захваљујући подршци дивних људи из Немачког КФОР-а, посебно мајора Флука.

 

 

 

Извор: Епархија Рашко-Призренска, ЕХО Мајка девет Југовића

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа