Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Језик и писмо у Републици Српској
среда, 30 новембар 2011 18:12

Дана, 25.11.2011. године у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске, одржан је округли сто на тему „Језик и писмо у Републици Српској“.


Група грађана „Буди Србин уз Србина“ дала је свој допринос организујући дочек учесницима скупа под мотом  „Добро дошли у земљу ћирилице“ и уручивање отвореног писма.

 

 

 

Текст писма објављујемо у цијелости као и слике са тог догађаја.

 

Академији наука и умјетности Републике Српске

Бањалука, 24.11.2011. љета Господњег

Отворено писмо поводом организовања округлог стола „Језик и писмо у Републици Српској“.


Поштоване даме и господо,

Поздрављамо вашу одлуку да организујете научни скуп на ову тему. Драго нам је да сте препознали потребу да се о употреби језика и писма у Републици Српској изјасне најпозванији, људи из струке, интелектуални и научни ауторитети, носиоци највиших научних звања и титула.
Не замјерите нам што се и ми неуки, усудисмо да дамо свој удио у овом, за нас судбинском и надамо се, заједничком послу. Ми не умијемо да, на научном нивоу, водимо расправу али ћемо се зато потрудити да вам не одузмемо много времена и да будемо кратки и јасни.


Обраћамо вам се као Православни Срби, припадници, дакле, најбројнијег народа и најбројније (морамо истаћи- и једине истинске) вјере. Обраћамо вам се и као припадници народа који је својом борбом и својим жртвама створио Републику Српску и тиме створио предуслове за стварање, између осталог и Академије наука и умјетности Републике Српске.


Разочарани смо чињеницом да смо у српској држави изгубили право да српски језик назовемо његовим именом, а да се за употребу јединог српског писма, ћирилице, морамо борити са бирократама и писати им молбе.

 

Надамо се да ви, најстручније српске главе, осјећате пулс свога народа, осјећате његову душу и препознајете његове потребе. Нема потребе да вам објашњавамо каква је судбина народа који изгубе свој језик и своје писмо, то ви требате нас да поучите и опомињете.
Српски језик је, не улазећи у расправу ко је крив за то, преименован у матерњи језик српског народа, а латиница је озакоњена као равноправно писмо ћирилици. Долази ли час кад ће надгробни споменици наших сабораца, погинулих у одбрани српског имена, језика и ћирилице, морати да, зарад те „равноправности“, буди исписани и на латиничном писму?


Да би се зауставило даље урушавање најважнијих чувара српског националног идентитета, српског језика и ћириличног писма, а тиме и уклонила наша, надамо се, заједничка брига о денационализацији српског бића, тражимо од вас да размотрите наше сљедеће приједлоге:

1) Да својим ауторитетом истакнете потребу за очувањем српског језика и ћириличног писма као јединог српског писма;

2) Да усвојите закључке усмјерене ка изналажењу пута, акције и мјера којима ће српски језик и ћирилица добити статус који им и припада- национални језик и национално писмо;

3) Да подстичете и активно учествујете у креирању културне политике која ће имати национални значај и карактер, у конкретном случају по принципу ћирилица свуда и на сваком мјесту гдје се записује српски језик;

4) Да са закључцима скупа упознате све надлежне институције у РС (Предсједника РС, Предсједника НСРС, Предсједника Владе РС, Министарство просвјете и културе РС) као и цјелокупну јавност.


Од вас учесника, а прије свега од организатора овог скупа, очекујемо висок ниво националне свијести и прихватање одговорности за посљедице закључака скупа.
Желимо са вама да подијелимо терет одговорности и заједно учинимо, свако у својој моћи, да се српски језик и ћирилица сачувају, не као тужни и нијеми свједок у камену надгробних споменика, већ као животворни извор и темељ нашег битисања за будућа покољења.
Желећи вам много среће у вашем раду,

 

 

 

С поштовањем


Контакт особа
Предраг Адамовић
+387 65 526 873

 

Удружење „Ћирилица“

Повјереништво Бања Лука

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа