Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Годишњица страдања у Бљјеску
недеља, 01 мај 2011 09:30

На данашњи дан, пре шеснаест година, хрватска војска је почела акцију "Бљесак" у којој је убијено више од 280 Срба а 15.000 протерано из Западне Славоније. У Србији и РС служе се парастос жртвама, док Хрватска обележава те датуме као успех своје војске.


 

 

У Србији и Републици Српској служе се парастоси и пале свеће у знак сећања на српске жртве које су страдале током акције хрватске војске у операцији "Бљесак", 1.и 2. маја 1995. године.

Викарни епископ Атанасије служиће у 11 часова, у Цркви светог Марка, парастос жртвама војне акције у Западној Славонији.

Потом ће у организацији Удружења породица несталих и погинулих "Суза" бити положено цвеће на спомен плочу у Ташмајданском парку која је подигнута у сећање на српске жртве страдале у ратовима од 1991-2000. године на простору бивше Југославије.

У Републици Српској највиши званичници положиће венце на спомен плочу посвећену страдалима у Западној Славонији у порти цркве Покрова Пресвете Богородице, а потом ће свештенство храма служити парастос жртвама.

После помена, у знак сећања на побијене сународнике, са "моста спаса" којим су Срби бежали у Републику Српску, биће спуштени венци у Саву.

На Доњој Градини истог дана биће обележен Дан сећања на жртве јасеновачког логора где су усташе за време Другог светског рата ликвидирале 366.000 људи.

Нико није одговарао

Акција "Бљесак" почела је 1. маја 1995. године у 5.30 сати, а у наредних 36 часова 16.000 припадника хрватских снага заузело је део Западне Славоније, означен као зона под заштитом УН, сектор "Запад".

Успоставивши контролу над 800 квадратних километара, Хрватска је успоставила и потпуну контролу над аутопутем од Загреба до хрватске границе и над железничком пругом према источној Славонији.

Акција је резултирала егзодусом више од 15.000 избеглих Срба, од којих се релативно мали број вратио.

Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас", у "Бљеску" су убијене 283 особе, од којих 57 жена и деветоро деце, за шта до сада нико није одговарао.

Хрвати су покопали 168 убијених Срба, највише под ознаком "непознат", који ни до данас нису ексхумирани и идентификовани, навео је раније "Веритас".

"Бљесак" је потпуно променио етничку структуру тих крајева у односу на 1991. годину јер су у куће избеглих Срба у великом броју дошли досељеници из БиХ и са Косова.

Хрватска једина од бивших република није вратила одузета станарска права него је уместо тога донела програм стамбеног збрињавања, који не омогућава повратак Срба.

Косор: Ништа не умањује величину "Бљеска"
Дан уочи обележавања годишњице "Бљеска" у Окучанима, у западној Славонији, премијерка Хрватске Јадранка Косор изјавила је да "ништа не може умањити величину 'Бљеска', ни херојство хрватских бранилаца који су бранили своју домовину, свој дом, своју децу и будућност Хрватске".

Косор је положила венац код централног крста у спомен погинулим Хрватима.

Хрватска премијерка је рекла да "ништа не може засенити то што је историјска чињеница и истина" и додала да је Хрватска "победила у рату који јој је наметнут", на шта, како је навела "браниоци, припадници победничке хрватске војске, морају бити поносни".

Косорова је додала да ће тренутак уласка Хрватске у ЕУ бити посвећен хрватским браниоцима.

 

http://srpskaplatforma.com

 

 

 

 

 

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа