Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Голема радост у Големом селу
петак, 23 август 2013 06:42

Злехуда судбина шесточлане породице Антић из села Дреновац, 15-ак километара удаљеног од Врања, добила је свој срећни епилог. Најбољи доказ је то што ће се 15-годишњи Александар Антић са својим сестрама Миљаном (16) и Стефаном (8), болесним братом Димитријем (6), оцем Новицом (55) и болесном мајком Десанком (42) ускоро уселити у ново домаћинство.

 

 

Антићима је ово омогућено захваљујући иницијативи, великом труду и вољи хуманитарне организације "Срби за Србе" из Канаде, који имају огранке свуда по свету где живи и ради српски народ. Тако су ови људи доброг срца заједно са својим племенитим земљацима широм света уз подршку и читалаца "Вести" од почетка акције до сада за Антиће прикупили око 6.000 евра. Зато су у недељу, 3. августа, дечаку Александру Антићу у походе дошли представници организације Стефан Јечменица и Младен Матијашевић из Београда, Игор Стевановић и Зоран Пешић из Ниша, као и Александар Јаковљевић, представник Организације родољубивих српских студента из Америке, чије је седиште у Њујорку, како би своју замисао спровели у дело. Ту је био и главни посредник у збрињавању ове породице, месни лаборант Новица Цветковић.

Стефан Јечемица је тако у присуству репортера "Вести" и дечака Александра предао Бошку Љубићу, власнику домаћинства намењеном Антићима, коверту са капаром од 2.000 евра, чиме је озваничена куповина. Укупна вредност куће са окућницом износи 15.000 евра.

Договорили смо се и прецизирали да се домаћинство у Големом Селу, до којег сеже асфалтиран пут, које има две куће, шталу, две просторије за чување свиња, једну за живину, амбаре и остало, исплати до краја године. Гледаћемо да то буде и раније. Капара је, као што видите, предата а ускоро ће бити пребачена и друга средства која су прикупљена, тако да ће то бити сума још од неких 4.000 евра - рекао је Стефан Јечменица приликом капарисања маленог имања.

Током пријатног разговора сазнали смо да се прикупљање средстава наставља за нови дом породице Антић. Досад су већ одржане неке од донаторских вечери, а како рече Јаковљевић, у Амерци ће бити журка, 18. августа, где ће се наплаћивати улаз. Прикупљен новац ићи ће у сврху исплате домаћинства у Големом Селу.

Власник имања Бошко Љубић има разумевања за ситуацију у којој се налазе Антићи и нада се да ће се ова несрећна породица уселити ове јесени:

- Када је реч о ХО Срби за Србе, морам истаћи да се ради о озбиљној организацији која помаже сиротињу на селу, што је и нас дирнуло. Договорили смо да нас исплате у ратама, а ми дозвољавамо Антићима да се уселе одмах. Имамо много земље и квалитетне траве, све ћемо им то дати да обрађују или косе за сено без динара накнаде. Једини услов је да то одржавају. Искрено се надам да ће их обасјати звезда среће и напретка.

Александар, пресрећан што ће имати све оно о чему је његова породица могла само да сања, наводи да одмах пошто позавршавају послове у њиховом Дреновцу, долазе у централно Големо Село да свију гнездо.

- Домаћинство је онакво о коме смо маштали. Кућа је лепа, нова, као сан. Верујем да ћемо бити срећни у њој. Добро је и што је близу школе, па више нећемо морати километрима да пешачимо до ње - каже Александар који, иако је још дете, размишља изузетно зрело и одговорно.

Сестре и брат су му на првом месту

- Брат Димитрије болује од падавице, али сад је много боље од кад имамо за лекове. Како од дечјег додатка и социјалне помоћи месечно добијамо 9.200 динара, од тога прво потрошимо на све што треба за њега да се излечи, а нама шта остане. Биће он још боље кад се преселимо. Истина, нешто смо посадили поред куће, имамо сена да сакупимо, па кад то позавршавамо можемо на миру у нови дом. Да кренемо у живот о каквом смо само маштали - закључио је Александар, на чије име ће се водити домаћинство.

По састављеном правном уговору неће моћи да отуђи имање у наредних 30 година, што смо сазнали од наших гостију. Успешно обављен посао и договор био је добра прилика да се све прослави уз богату трпезу коју су приредили Љубићи. Недуго потом испратили смо Александра до пута за његову трошну кућу у село Дреновац, коју ће ускоро напустити и започети ново животно поглавље. Дуго је махао, не скидајући осмех с лица. Његова искрена радост преселила се у срца свих присутних, међу њима и репортера "Вести" који су му пожелели да тешке дане што пре заборави и да заједно са породицом ужива у данима испуњеним правом топлином породичног дома.

Као у филму страве и ужаса

Чланови ХО Срби за Србе здушно су се ангажовали да помогну Антићима, пре свега зато што је голем терет, попут вођења трошног и оронулог домаћинства пао на нејака плећа најстарије деце, 15-годишњег сина Александра и годину дана старије ћерке Миљане. Отац Новица не може да нађе никакав посао, а мајка Душанка има психичких проблема, тешко комуницира и није способна да се брине о себи, а камоли о другима. Иако веома млади, Александар и Миљана се ниједном нису пожалили над својом судбином већ су се храбро ухватили у коштац са недаћама да, колико је у њиховој моћи, помогну својој породици. Подсећања ради, када су репортери "Вести" крајем новембра 2012. посетили тешко приступачну уџерицу Антића, без струје и воде, једва да су имали шта да затекну. Омање и накривљено здање од каменог темеља и зидова од летви премазаних блатом личило је на све само не на кућу. Призор који смо тада затекли тешко је речима описати. Прозори без стакала, прекривени мушемама, најлоном, папиром... Кров без већине црепова, а светлост као да злокобно обасјава њену тамну унутрашњост. Без воде, купатила, ичега што чини услове у којима људи живе у 21. веку...

Није све готово

- Желимо и надамо се да ће ускоро бригу о целој породици преузети Александар, пошто његови болесни родитељи нису у стању да се старају о било чему. Он је млад, ускоро пуни 16 година, али доста зрело и одговорно размишља. Зато нам је у плану и да му обезбедимо довољно средстава за куповину половног трактора и косачице, али то ћемо тек пошто буде исплаћено домаћинство у Големом Селу. Зато користим ову прилику да посредством "Вести" замолим све људе доброг срца да се прикључе акцији за помоћ Антићима како би их што пре и трајно збринули. После толико година живота у условима недостојним било ког човека, заслужили смо мало лакше и лепше сутра, а посебно његови најмлађи чланови - каже Младен Матијашевић из организације Срби за Србе.

 

 

Извор: Срби за Србе

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа