Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Интервију поводом изложбе „Моје Јадовно“ (Видео)
уторак, 15 јануар 2013 17:28

ИЗЛОЖБА “МОЈЕ ЈАДОВНО“- разговор са председником Удржења грађана Јадовно 1941. из Бањалуке , др Душаном Басташићем , и секретаром овог Удружења, Предрагом Лозом.

Изложба «Моје Јадовно» отворена је 10. јануара , у Културном центру у Новом Саду. Ова изложба је својеврстан израз поштовања жртвама Јадовна, првог логора за Србе и Јевреје у Европи, основаног у Независној држави Хрватској у Другом светском рату.

 

Изложба је у Новом Саду постављена први пут, 71 годину након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти Независне државе хрватске, Јадовно-Госпић-Паг, биће отворена за посетиоце до 28. јаунара 2013. годоне. На изложби су приказане прератне фотографије жртава, њихове последње поруке са пута на губилиште, али и фотографије преживелих чланова њихових породица, склопљене у јединствене животне приче, каже председник Удружења Јадовно 1941. године, Душан Басташић.

 

Басташић наводи да је изложба ’’ Моје Јадовно ’’ један од новијих пројеката Удружења грађана Јадовно 1941. године, којим се широј јавости жели показати злочин у стратиштима у којима су страдали Срби и Јевреји. У логоре Госпић- Јадовно- Паг довођени су и на најмонструознији начин убијани Срби и Јевреји са подручја целе БиХ, тадашње НДХ, али и дела Срема. У комплексу ових логора налазио се први логор за жене и децу у НДХ, каже Душан Басташић. Према његовим речима процентуално према броју становништва у тадашњој Независној држави Хрватској у овим логорима највише је страдало јеврејско становништво.

’’Посетиоци изложбе, моћи ће да се упознају са свим значајним аспектима јадовничког страдања Срба и Јевреја. Чување успомене на жртве геноцида и холокауста је наша обавеза, као потомака и она се мора неговати, са моралног и стручног аспекта’’, каже секретар Удржења Јадовно 1941. Предраг Лозо.

Удружење грађана Јадовно 1941. године основано је пре три године са намером очувања и неговања успомене на невине жртве Јадовничког статиша. У овом Удружењу истичу да имају добру сарадњу са Жидовском опћином из Загреба, која сваке године 24.јуна, учествује као суорганизатор у обележавању Јадовничког страдања. Удружење је , истичу успоставило контакт са Музејом холокауста у Јад Вашему у Јерусалим и приликом прошлогодишње посете одражало презентацију о Јадовничком страдању, а након тога и послали део материјала Музеју Холокауста у Јад Вашему, које су сакупили по архивима о овим стратиштима. Осим тога Удружење грађана Јадовно има континуирану сарадњу са Музејом холокауста у Москви, а постији интерес и за сарадњом са Музејом холокауста у Вашингтону, каже Душан Басташић.

Он је истакао да ће изложба ‘’ Моје Јадовно’’ , након Новог Сада , бити отворена 7. фебруара 2013. године у Руском дому у Београду, а планирано је да изложба “ Моје Јадовно“ буде приказана и у земљама региона и Европе. Послушајте разговор са председником Удружења грађана Јадовно 1941. Из Бањалуке , др Душаном Басташићем и секретаром овог Удружења, Предрагом Лозом, који су аутори изложбе ‘’’ Моје Јадовно’’ и потомци жртава страдалих у комплесу логора Јадовно- Госпић- Паг.

 

 

Извор: ЈАДОВНО 1941.

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа