Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Млекара за помоћ гладнима на KиM
недеља, 08 јун 2014 07:56

Епархија рашко-призренска данас је у селу Извор, у општини Ново Брдо на Косову и Метохији, отворила млекару за потребе Народних кухиња, како би заокружила процес самоодрживе производње хране. Прерадом млека и производњом сира, обезбеђени су млечни производи за потребе преко 2100 социјално угрожених Срба из косовско-метохијских енклава. Изградњом и отварањем млекаре, поред заокруженог процеса снабдевања сировинама, посао је добило и четири нових радника, а кухиње ће имати стабилан извор прихода. Наиме, вишак произведеног сира ће се продавати на тржишту, а новац усмеравати за потребе Народних кухиња.

 

 

Такође, уколико се створе услови, у будућности се планира откуп млека од сељака, од чега ће шира друштвена заједница имати корист. За почетак ће се са фарме дневно прерађивати 110 литара млека и производити 20кг козијег сира. У пуном капацитету млекара ће прерађивати 500 литара млека и производити 100 кг сира. Поред погона млекаре, хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“ која већ 14 година омогућава рад народних кухиња, обрађује и пољопривредно газдинство на 15hа и гаји преко 300 коза и оваца, одакле се добија млеко за потребе млекаре. Након освећења млекаре Епископ рашко-призренски Тедосије, нагласио је да пуштање ове млекаре у рад „много значи за овај крај и за народ који овде живи“. Истакао је да се овиме заокружује „један процес производње, од наших њива ливада, па преко фарме стоке, до производње сира“. Захваљујући на свесрдној помоћи бројним донаторима, владика Теодосије је истакао да смо „данас сви ми, и црква и народ и институције, удружени у једном Божијем делу, а то је помоћ онима којима је то потребно, када они који имају испруже своју руку и помогну онима који немају.“

 

Присутнима се обратила и Светлана Стевић, председница хуманитарнe организације Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовићa“. Захваљујући свима који су учествовали у реализацији овог значајног пројекта, Светлана Стевић је нагласила да ће „ова млекара пружати помоћ свима, у млеку и сиру, пружиће помоћ у запошљењу, а све у циљу да наши људи остану на својим огњиштима, и да Ново Брдо заживи и да постане права туристичка дестинација“. Пројекат самоодрживе производње хране може подстаћи и друге народне кухиње у остатку Србије да производњом обезбеде већину потреба за намирницама, јер је данас све теже наћи изворе донација, а број којима је помоћ неопходна је у сталном порасту.

 

Реализацију пројекта, у вредности од 40 хиљана евра, помогли су бројни донатори попут Француске невладине организације „Солидарите Косово“, Канцеларије за Косово и Метохију, Фонд Б92, грађевинске фирме Рад 028, Црквене општине Цирих, Српског друштва „Задужбина“ из Словеније, Хуманитарне организације „Срби за Србе“ и многи други пријатељи којима смо неизмерно захвални. Нажалост, народне кухиње још увек нису у могућности да опстану, и поред једног оваквог значајног пројекта, а услед недостатка новчаних средстава и хране, прети им затварање.

 

Постоји чврсто обећање из Канцеларије за Косово и Метохију да ће у најскорије време дуго очекивана помоћ стићи. Већим делом она би требало да покрије плате радника и режијске трошкове кухиња до краја године. Проблем народних кухиња је што немају сталне и довољне донације, а помоћ државе, иако значајна, покрива тек трећину њених потреба. У шест народних кухиња, поред 2100 социјално угрожених из општина Ново Брдо, Гњилане, Косовска Витина, Косовска Каменица, Клина и Исток храни и око 100 ђака пешака из две основне школе.

 

Како би народне кухиње опстале и обезбедиле редовне оброке, стално су потребне нове донације у новцу и храни (брашно, конзервирано поврће, пасуљ, месо и месни наресци, уље, зачини и со).

 

Новчана помоћ се може упутити уплатама на ж.р. Епархије рашко-призренске, на број: 360-0012622700003-39, манастир Грачаница, 38205 Грачаница, за Народне кухиње.

 

Такође, помоћ се може послати и слањем СМС порука на број 1033 у мрежама Мт:с, Теленор и Вип по цени од 50 динара.

 

Контакт телефон за донације и све информације је 038/64-275

 

С поштовањем, Хуманитарна организација Епархије рашко-призренске Мајка девет Југовићa За медије контакт особа Ђорђе Јовановић, тел. 065/3245-440,

 

Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 

 

Извор: Х.О. МАЈКА ДЕВЕТ ЈУГОВИЋА

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа