Вести

Молба за финансијску помоћ
четвртак, 19 август 2010 16:35

Српском православном друштву  Задужбина

Љубљана, Словенија

Уважена господо! Драга браћо у Христу!

Зовем се Кирило Татарка. Ја сам свештеник храма  Успења Пресвете Богородице у Будимпешти. Наша парохија припада Мађарској  православној епархији, која је под јурисдикцијом Руске Православне Цркве (Московске Патријаршије).

 

 

 

Поред обавеза у парохији у Будимпешти, са благословом Његовог Преосвештенства епископа Бечког и Аустријског Г. Илариона, администратора Мађарске православне епархије (од прошле године митрополит Волокаламски, шеф Одељања за спољашњих црквених веза Светог Синода РПЦ), од јесени 2008. године почео сам да организујем богослужебни живот једне мале мађарске православне заједнице, чији чланови живе удаљено од Будимпеште 120-140 километара и због своје малобројности нису у могућност да издржавају свог сталног пароха.

 

Рад на организацији ове мисионарске парохије се наставља и после доласка новог администратора наше епархије, Његовог Високопреосвештенства архиепископа Јегорјевског Г. Марка, који свесрдно подржава мој пастирски рад. Ова заједница тренутно броји 19 чланова, са перспективом на повећање и развијање, у случају успешне мисије, на чему озбиљно радим не само ја него и чланови заједнице. Већ сада постоји интерес са стране неколико људи (махом католика) да после завршетка радова дођу на наша богослужења и да се упознају са учењем Св. Православља.

 

 

За период од октобра 2008. до маја 2010. Свете Литургије смо једном месечно служили прво у граду Ајки (мађ. Ajka) у парохијској сали евангеличке цркве, да бисмо од октобра 2009. наставили са служењем у католичком храму села Шумегчехи (мађ. Sümegcsehi), недалеко од језера Балатона (разлог, због којег смо прешли на ново место, био је практичне природе – већина чланова заједнице живи у том делу Мађарске, и лакше може аутобусом или својим превозним средством да стигне до тог места).

 

После неколико месеци један од чланова заједнице заједно са својом породицом дошао је до идеје да се на њиховом имању сагради једна мања црква за потребе мисионарске парохије. Због недостатка средстава, идеја се трансформисала  на тај начин, што је за изградњу капеле (богомоља) изабрана једна помоћна зграда на територији имања, која се трудом ове породице потпуно оспособљена за богослужебне потребе (из зграде су изнешене све старе ствари, зидови су омалтерисани, окречени, уведена је струја, под је поплочан, направљена је преслица за једно мало звоно, направљени је Часни престо и т.д.).

 

 

Сходно нашим плановима, капела треба да буде завршена и осликана до октобра или новембра текуће године да би се на јесен извршили њено освећење у част Св. Арханђела Михаила и осталих бестелесних небеских Сила. Захваљујући финансијској помоћи православног мисионарског друштва Преп. Серапиона Кожејезерског из Русије (преко његовог члана, уваженог и познатог по свему православному свету теолога, ђакона Георгија Максимова, професора Московске богословије), успели смо да покријемо неке трошкове у току унутрашњег уређивања капеле и убрзавамо радове.

 

 

Разлог због којег сам се одличио да се обратим вашем друштву, је следећи: недостају нам средства за набавку потребног богослужебног утвара, који се користи приликом вршења Свете Литургије и других богослужења. Желели бисмо да капела буде снабдевена са свим потребним богослужебним предметима који су следећи:

1, Света Чаша (путир)

2, дискос

3, звездица

4, кашикица  за Свето Причешће

5, копље  за сечење просфоре на проскомидији

6, два мала  ћирака (свећњака) за Престо

7, Распеће  за Престо

8, богослужбено  одјејаније (одежда) за свештеника

9, дарци  за покривање Часних дарова


Имамо могућности да ове предмете набавимо по релативно  повољној цени у суседњој нам Украјини (у епархијској продавници у Мукачеву). По нашој процени све ово би коштало око 450-500 EUR, са којима ми нажалости не располажемо.

 


Имајући у  виду важности успеха мисије у овом, западном делу Мађарске (где иначе не постоји ниједна жива православна заједница), ми вам се обраћамо са смиреним молбом да расматрате могућност додељивања финансијске помоћи нашој мисионарској парохији (заједници). Српски народ и српски православни хришћани су познати по својој великодушности и штедрости кад је у питању градње светих задужбина, које су од памтивека красиле и дан данас красе те просторе где живе Срби – од Свете Царске Лавре Хиландарске на југу до седам православних цркава у Сентандреји на северу, од Бездина и Базјаша на истоку до Крке, Крупе и Драговића на западу. Мада овај пут је у питању црквица која ће уз Божју помоћ служити духовном напретку православних хришћана друге националности, верујемо да божанска љубав, која нас чини браћама и сестрама у Христу, не познаје границе и не гледа којег је човек порекла или на ком језику прича, јер у Цркви, као свети апостол Павле вели, „нема Грка ни Јеврејина, обрезања ни необрезања, дивљака ни Скита, роба ни слободњака, него све и у свему Христос“ (Кол. 3,11).

Од срца вам желим да истрајете на богоугодном путу, и ваш пожртвовани рад увек доноси добре резултате.  

Молећи Милостивог Бога и Спаса нашег Исуса Христа да вас покрије својом љубављу и да вам подари добро здравље и напредак у животу, срдачно вас све поздравља:

јереј Кирило Татарка

Будимпешта, 14.08.2010.

 

______________________________________

 

 

Добротворне прилоге за цркву Светих Архангела можете уплатити код наших активиста

или на трансакцијски рачун :

 

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364
referenca : 00 0036

за уплате из иностранства:

IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D.
TRG REPUBLIKE 2
LJUBLJANA


или кроз MONEYBOOKERS на адресу


AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа