Помаже Бог, добро нам дошли...

 

НАТО напад на српске цивиле на Косову - пристрасност и манипулација
четвртак, 07 јун 2012 15:48

Јавност која не разликује нападаче и жртве није само пристрасна, већ и нечовечна. Уколико жртве игнорише јер припадају једном народу, то је расизам.


1 јуна 2012 КФОР је отворио ватру на ненаоружане српске демонстранте, од којих је један задобио прострелну рану бутине и налази се у тешком стању.


До напада је дошло при покушају КФОР-а да уклони барикаде, када су демонстранти почели да бацају камење на блиндирана возила и војнике у пуној заштитној опреми.

Припадници КФОР-а су такође отворили ватру на породичну кућу у којој се налазила жена са двоје деце, под претњом оружја спровели путнике из аутобуса и закључали их у кућу, демолирали локални угоститељски објекат и претукли госте и газдарицу.

Извештаји светских медија о овом догађају пуни су нетачности, противречности и прекршаја новинарске етике.

 

 

 

У првом наслову BBC-ја, главно место је дато каменицама, док је бојева муниција прећутана. Касније је замењена гуменим мецима и сузавцем.

AP је изнео недоказану тврдњу да су Срби пуцали на војнике из снајперског гнезда, на које је затим отворена ватра. Међутим, крв је проливена на мосту, неколико десетина метара од КФОР-а, што је сасвим невероватан положај за снајперско гнездо. Оно је наводно уништено, али ни о томе нема доказа.

Ројтерс отварање ватре на ненаоружане цивиле приказује као сукоб две војске.

Стиче се утисак да су медији дотеривали чињенице док их нису потпуно изврнули, тако да рањени цивили постану нападачи, а војници жртве.

Избором речи и информација, озбиљност инцидента је умањивана, а две стране представљане једнако одговорним, или у корист КФОР-а а против Срба. Ал Џазира тако једну страну назива “peacekeepers” (чувари мира) а другу “angry protesters” (разјарени демонстранти).

Камење се истиче а меци прећуткују, или заташкавају као гумени.

Војници и ненаоружани цивили се приказују као равноправне стране у сукобу.

Рањеници се изједначавају, иако су извештаји НАТО непроверени, иако повређених Срба има више, иако је војник наводно одмах пуштен из болнице, док се лекари боре да спасу ногу устрељеног Србина.

 

 

Штавише, многи медији извештавају само о рањеном војнику, да би поједини после ипак унели исправку, попут Balkan Insight.

Српски извештаји се прећуткују, иако се први појављују и поткрепљени су сликама, снимцима, сведочењима лекара и очевидаца и очигледним материјалним доказима, попут локви крви на мосту и рупа од метака по зидовима.

Уместо тога, објављују се непоткрепљене потоње изјаве НАТО-а о рањеним војницима и наоружаним демонстрантима, али и очигледне гласине: снајперско гнездо, киднаповани војник.

Врхунац обртања чињеница је објављивање слике рањеног Србина под насловом "Рањени амерички војници".

Такво извештавање је у сагласности са саопштењем Владе Косова, која осуђује српске нападе на КФОР и рањавање војника.

Срби са севера Косова, где чине већину, не признају такозвану (прим. уредника) Владу Косова. Барикаде на локалним путевима су облик протеста због притисака, од којих је последњи био најављен баш за дан напада: одузимање возила са српским таблицама.

Светски медији нису једини који су подлегли антисрпској пристрасности. Већина српских медија је најпре ћутала, изазивајући лавину протеста на новим медијима (1, 2, 3), а затим преносила поменуте извештаје страних агенција.

Најзад, двоструке аршине је показао и НАТО. Овог првог јуна, Србе је бојевим оружјем и тешком механизацијом спречио да блокирају свој локални пут.

17. марта 2004, Албанце није ни покушао да спречи да протерају хиљаде Срба и других неалбанаца и за њима спале стотине кућа и десетине цркава.

 

 

Једна ствар је међутим 17. марта била иста: антисрпска пристрасност медија. Чак и у таквим околностима говорили су о "сукобима" а не нападима и жртвама.

Јавност која игнорише жртве није само пристрасна, већ и нечовечна. Уколико их игнорише јер припадају једном народу, то је расизам.

Ако ипак нисте уверени да постоји антисрпска пристрасност, проверите сами. Замислите следећи поступак према неком другом демократском народу: "Снаге реда инсистирале на уклањању барикада, отвориле ватру када су демонстранти почели да бацају каменице. Јавност осудила рањене демонстранте."

Напомена: Недуго након објављивања овог чланка, 38 полицајаца је повређено у сукобу са демонстрантима у Немачкој - домовини војника КФОР-а. Кући нису пуцали на демонстранте. Focus.de

 

Извор: antisrbizam.com

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа