Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Обележена годишњица злочина у Братунцу
недеља, 08 јул 2012 17:40

Бањалука – У Братунцу је јуче, служењем парастоса и полагањем венаца на спомен крст, обележено 20 година од страдања 3.267 Срба, углавном цивила, које су на подручју средњег Подриња и Бирча побиле јединице бошњачке Армије БиХ 1992. године, јавили су електронски медији у Републици Српској. Венац је у име Владе РС положио министар рада и борачко-ивалидске заштите Петар Ђокић, а у име председника РС Милорада Додика венац је положио министар унутрашњих послова Станислав Чађо.

Венце су положили и представници амбасада Србије и Русије, изасланик високог представника Валентина Инца, борачких организација, удружења грађана и чланови породица страдалих.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић је рекао да злочине у Подрињу не треба никад заборавити и изгубити из вида. Он је упозорио да нико још ни пред једним судом није одговарао за ове злочине. Ђокић је позвао међународну јавност да злочинима над српским народом да исти значај као што је дала злочинима над Бошњацима, које Срби не оспоравају. Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац је упозорио да наметнуте институције – Суд и Тужилаштво БиХ – не раде праведно и да њихов рад не подржавају Срби и Хрвати.

Бошњачке јединице су сравниле са земљом села Ратковиће, Лозницу, Брежане, Загоне, Крниће, Сасе, Биљача, Залазје, Магашиће, Ранчу, Јежештицу, Факовиће, Подравање, Бјеловац, Кравицу и Скелане. Највише страдалих - 109 било је у Бјеловцу, који је нападнут 14. децембра 1992. године. Злочини су почињени у општинама Сребреница, Зворник, Скелани, Милићи, Братунац, Власеница и Осмаци.

Б. Марић

 

Извор: ПОЛИТИКА online

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа