Вести

Поуке о посту
петак, 19 март 2010 20:49

Post slikaЦиклус Великог поста са Васкрсом и недељама око Педесетнице заузимају централно место у богослужењу наше Цркве. И то није случајно,

јер су управо Васкрс и Педесетница (Силазак Светог Духа на апостоле) са Вазнесењем Господњим три главна догађаја у историји спасења комплетне Божије творевине. Зато је Црква комплетан богослужбени поредак градила око прослављања ова три догађаја. Сам пост је уобличаван кроз Црквену повест те је сходно томе свака недеља Поста понела прославу неког важног догађаја за Цркву. Ова прва недеља великог поста се назива недељом Православља и тада се прославља сећање на победу истините вере када је царица Теодора 843. год сазвала сабор на ком је коначно побеђена иконоборачка јерес. Прослављајући овај дан ми се са поносом сећамо и свих Светих Отаца који су се показали као неизрециви прегаоци и трудбеници на изградњи Цркве Божије, тј. на изградњи Тела Христовог чији смо ми удови. Потврђујући тако својим животом речи пророка и псалмопојца Давида: ,,Диван је Бог у светима својим".


Међутим, није само недеља ,,резервисана" за овај празник ми целе ове седмице требамо да се присећамо речи и дела наших светих Отаца исповедајући животом својим светописамске речи премудрог Соломона: ,,Не померај вечне границе које су поставили Оци твоји" (Приче. 22,28). Управо из тог разлога вам овде пружамо само један сићушни део премудрих изрека наших Отаца, исповедајући речи Соломонове: ,,Јер Премудрост је покретљивија од сваког покрета, а прожима и прониче све и сва чистотом; јер онаје дах Силе Божије и излив чисти Сведржитеља славе; зато се ње ништа нечисто не дотиче. Јер она је обљесак свјетлости вјечне и огледало чисто Божанског дејства и слика Његове доброте. Једна је она а све може и обитавајући у себи самој - све обнавља и покољењима се усељавајући у душе светих пријатеље Божије и пророке ствара. Заиста, Бог једино љуби онога који с Премудрошћу заједно живи" ( Премудрости Соломонове 7, 24 - 28).

 

 

Свети Василије Велики

"Не ограничавај врлину поста само на исхрану. Истински пост није само одрицање од различите хране, него одрицање од страсти и грехова: да никоме не учиниш неправду, да опростиш ближњему своме за увреду коју ти је нанео, за зло што ти је учинио, за дуг што ти је дужан. Иначе, не једеш месо, али једеш самога брата свога. Не пијеш пиће, али унижаваш другога човека."

Свети Јован Златоусти

"Кажеш да постиш. Увери ме у то својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш са непријатељем својим, измирисе са њим. Видиш ли на улици неко лепо лице, одврати свој поглед од њега. Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама исвим удовима тела. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Ноге нека посте тако што нећи ходити путевима греха. Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лепа лица нити у зависти гледати на добра других људи. Кажеш да не једеш месо. Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе. Пости и слухом својим не слушајући оговарања и сплетке. Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних речи и шала. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње."

Свети Антоније Велики

"Изабери труд и он ће те заједно са постом, молитвом и бдењем избавити од сваке скверни. Телесни труд, наиме, доноси чистоту срца, а она чини да душа приноси плод."

Преподобни Серафим Саровски

Утемељитељ хришћанскога подвига, Спаситељ наш Исус Христос, уочи ступања на подвиг искупљења рода људскога, укрепио је Себе дуготрајним постом. И сви подвижници, почињући да служе Господу, наоружавали су се постом и нису другачије ступали на пут Крста но спроводећи - пост.

Ми не треба да умртвљујемо своје тело, него своје страсти.

Пост се не састоји толико у томе да се једе ретко колико да се једе - мало. Неразуман је онај посник који ишчекује одређени час, а онда се за трпезом сав предаје ненаситој наслади, и телом и умом. Што се тиче хране, треба се чувати и тога да не будемо пробирљиви, гледајући које је јело укусно а које није...

Храну уопште треба узимати свакога дана толико да се тело укрепи и буде пријатељ и помоћник душе у вршењу добродетељи (врлине). Иначе, може да се деси да од изнурења тела, и душа занемоћа.

Не може свако да прими на себе строго правило уздржања или то да се лиши свега што му може послужити за олакшање немоћи.

Петком и средом, нарочито у време четири велика поста, храну узимај једном дневно, а Анђео Господњи ће се приљубити уз тебе.

Пошто пост није само покајање, већ је првенствено исказивање љубави према Богу и творевини, која се пројављује кроз телесни подвиг побеђивања нужности узимања хране, ево неколико поука о љубави и благодарности:

Ако некоме пође за руком да учини добро дело или да пружи милостињу нека говори: ,,Твојим благословом, Господе, учиних ово!" (преп. Нектарије, 18, с. 512)

Осећање љубави према Господу обузима нас у оној мери, у којој испуњавамо заповести Божије. (преп. Никон, 8, с. 312)

Љубав је важнија и од наше молитве, и од сваке друге наше жртве (преп. Антоније, 22,с. 196)

Треба волети сваког човека, и видети у њему образ Божији, и поред његових порока. Не треба одбијати људе хладноћом (преп. Никон, 8, с.313)

Бог шаље милост ономе који се труди, а ономе који је испуњен љубављу шаље утеху. (преп. Амвросије, 1,д.1,с.101)

Веруј ми, ако будеш примао људе Бога ради, онда ће сви бити добри према теби. (преп. Амвросије, 1, д. 1, с.101)

Једини даш дуг је да љубимо једни друге, и у томе је смо ми заиста вечни дужници. Јер ко испуни љубав, испунио је сав закон (преп. Макарије, 24, т. 1, с. 630)

У посту се не чистимо само од греха већ  пројављујемо савршену љубав према Богу јер није циљ да се одмах по завршетку поста вратимо на своје пређашње грехе, већ  је циљ поста да се поправимо и да се кроз живот даље усавршавамо у врлини.

(pouke.org)

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа