Вести

ШЕСТ ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА
среда, 17 март 2010 00:00
Данас се навршава шест година од мартовског погрома 2004. године над Србима на Косову и Метохији.
Инсценираним убиством албанске деце у Косовској Митровици, започела је унапред смишљена акција против Срба на читавом Косову и Метохији, која је имала за циљ застрашивање и протеривање Срба са простора Косова и Метохије.

 

 

 

 

17. марта 2004. године  убијени су:

- Спасојевић Боривоје (1941) из Косовске Митровице, покошен рафалом 17. марта код моста на Ибру у Северној Митровици
- Јана Тачев (1968) родом из Македоније, удата за Србина у Косовској Митровици. Убијена из снајпера 17. марта на балкону вишеспратнице близу моста на Ибру у Северној Митровици.
- Ненад Весић (1950) из Липљана, подлегао ранама задобијеним од бомбе коју су 17. марта албански терористи бацили на њега у Липљану.
- Добривоје Столић (1954) из села Дрејковци код Штрпца, убијен 17. марта на кућном прагу око 22,40 часова. Албански терористи га најпре позвали да изађе из куће, а затим пуцали у њега.
- Борко Столић (1982), од оца Добривоја. Када је чуо пуцњаву испред куће, изашао да види шта се збива, а албански терористи га тешко ранили. Од задобијених рана преминуо 18. марта.
- Слободан Перић (1952), наставник физичке културе, убијен 17. марта око 20,50 часова у Улици краља Петра у Гњилану, избоден металном шипком.
- Златибор Трајковић (1951) из Косова Поља, изгорео пред руском болницом у Косову Пољу, када су Албанци напали Косово Поље и запалили обе цркве, основну школу, болницу и десетак српских кућа
- Драган Недељковић (55) из Призрена, изгорео у згради богословије у Призрену 17. марта, када су албански терористи запалили још и Владичански двор, Саборну цркву, цркву Богородице Љевишке, црква Христа Спаса и све преостале мање цркве по Призрену, као и манастир Св. Архандела изнад Призрена.

Повређено је око хиљаду људи, уништено неколико стотина српских  кућа, а из својих домова  пртерано више од пет хиљада Срба.
За неколико дана терора минирано је 33 цркава или манастира, а 11 православних објеката је тешко оштећено.

У овој акцији константно је учествовало више од сто хиљада Албанаца, а многе догађаје забележиле су камере бројних светских телевизијских станица.
Данас после шест година од погрома над Србина ниједан починилац није одговарао за ова злодела, што указује на чињеницу да су у овоме учествовале косовске институције које су данас прогласиле независност.
Само четири године након овог догађаја многе утицајне земље предвођене Сједињеним Америчким Државама признају противправну и једнострано проглашену независност Косова.
Могућност новог погрома ни данас после једанаест година од доласка међународних мировних снага на Косову и Метохији под окриљенм УН-а није искључена, имајући на уму чињенице о бројним убиствима, киднаповањима, скрнављењу гробова, трговине органима, итд.
У црквама на Косову и Метохији данас ће бити служен парастос жртвама мартовског насиља над Србима из 2004. године.

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа