Вести

Шкабо: Витез, мрав и небо!
недеља, 04 септембар 2011 14:00

Извор: Вечерње Новости
Прошле недеље сам, после лепог наступа у Лепосавићу, прихватио позив да наставим са пријатељима из Хуманитарне организације „Срби за Србе“, који, између осталог, већ годинама, у сарадњи са организацијом „Мајка девет Југовића“ из Звечана, помажу најугроженијим породицама са децом, у енклавама са непријатељске стране Ибра. На најтранспарентнији могући начин (подаци о висини сваке донације и куповине су доступни на сајту: www.srbizasrbe.net), прилози доброчинитеља из матице и дијаспоре се користе за куповину намештаја, беле технике и других средстава, нужних за, колико-толико, нормално функционисање многољудних домаћинстава. Притом се, вршењем набавки у локалу, пружа преко потребна подршка српским произвођачима и трговцима.

 

 Заиста је била част провести два дана у улози сведока несебично-убитачног темпа, којим је екипа срчаних патриота и хуманитараца успела да обиђе чак тридест и једну породицу, по селима широм Метохије и Косовског поморавља. Знам да никада нећу заборавити „БС“ и „Ф4“ графите, којима су основци из Осојана, повратничког метохијског села, украсили центар свог места. Тако исказани љубав и поштовање пријају и обавезују. Нажалост, нећу никада заборавити ни графите којим су посетиоци из централне Србије, пре повратка својим сигурним домовима, „украсили“ шиптарске куће у Старом Грацком, те тим актом проузроковали низ опасних инцидената. Могу само да пренесем молбу забринутих мештана да нигде више не понављају ту врсту „србовања“. Тако исказана непромишљеност и бахатост угрожавају и отежавају.

Сабирајући и сумирајући толике нове слике, приче и догађаје, у жељи да што тачније и језгровитије одговорим на питање: „Како је било?“, које ми је са бројних, благо забринутих, адреса, по повратку у домет матичне мреже моментално закрчило меморију мобилног телефона, сусрео сам се са „проблемом“: иако важим за вештог у употреби речи, нисам успевао наћи придев који би, макар приближно, описао мешавину осећања везаних за путовање са којег смо се враћали.Када сам са сапутницима поделио своју позицију, сазнао сам да се и у њима сваког пута понавља иста емотивна битка. Неизмерно задовољство, којим успешно изведена акција помоћи ближњем у невољи увек награђује искреног извршиоца, се попут таласа распрши о гранитну стену чињеничног стања да ниједна веш машина, никакав шпорет, нити колевка, чак ни успешно покренут посао, не могу решити суштински проблем мржње, коју емитује и у недела спроводи окружење, у којем наши храбри сународници деценијама преживљавају. Дивљачки окрутне мржње која, у рату са историјом, чак редовно посеже за бруталним скрнављењем гробова и светиња. Када иза такве мржње стоје потплаћене најмоћније војне силе света, јасно је зашто се једна организација, ма колико добронамерна и активна била, може осетити немоћном. Да не причамо о појединцу који се први пут уживо сусреће са „реалношћу на терену“.

Зато и желим да завршим причом о моћном ратнику и нејаком мраву, коју ми је пријатељ испричао пред посету храбрим сестрама манастира Девич. Од стране шљаштећег витеза на белом коњу, упитан о разлогу свог лежања на леђима са „свих шест увис“, мали мрав одговара: „Чуо сам да се небо спрема да нам падне на главу. Чекам, спреман да га подупрем.“ Након презриве опаске јунака, на рачун његове величине и снаге, мрав (дословно) објашњава: „Када бисмо сви дали све од себе, можда бисмо и успели да га спречимо.“ Ако заједно не покушавамо, свакако нећемо успети.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа