Помаже Бог, добро нам дошли...

 

СПОЈИ интервју за "Српску Мрежу"
петак, 16 јул 2010 13:27

У отаџбини се често објављују резултати анкета у којима млади људи у Србији једва чекају да напусте своју земљу и оду у ''бели свет''. Обзиром да припадате младим Србима који живе у Аустрији, како гледате на овакве феномене?

СПОЈИ: Један од актуелних проблема Србије, јесте "одлив мозгова". То видимо нажалост као тренутно неизбежну ситуацију у Србији, чија Влада не преузима одговорност за овај проблем или не чини довољно како би омогућила тим младим амбициозним људима да остану у Србији и раде у својој струци или да се даље школују у својој земљи. С једне стране видимо младе, јако амбициозне људе, који су жељни успеха и бољег живота, а с друге стране видимо тешку ситуацију у земљи и којој је просто немогуће напредовати.

 


Српска православна омладина Инсбрук основана је прошле године. Како сте дошли на идеју о оснивању једног оваквог удружења?

СПОЈИ: У децембру 2008. смо нас деветорица другара заједно гледали дневник, видели смо вести о лошем стању Срба на Космету, дошли смо до закључка да наша држава премало подржава наш напаћени народ и да им ми морамо помоћи колико можемо. С друге стране постоје доста младих у Инсбруку и покрајини Тирол који не знају ништа о свом језику и писму, о својој историји, о својим великанима и сличног. Уз то у Инсбруку није владала добра атмосфера међу Србима и није било сложне и позитивне промоције наше земље. Из тих разлога смо желели да помогнемо свом народу у сваком погледу, у хуманитарном смислу, просветном, али и у друштвеном смислу, иако смо јако млади, а највероватније и једно од најмлађих српских удружења на свету (просечна старост унутар управе је 18, 5 година). Затим је дошао 12. 04. 2009. када смо добили благослов Владике Константина, а све остало је кренуло са Божијим благословом.

Шта вас је мотивисало да се придружите Српској мрежи?

СПОЈИ: Ми смо "Српску Мрежу" схватили и даље је схватамо као први покрет у коме се скреће пажња на побољшање српских особина, например побољшање слоге нашег народа. Видимо "Српску Мрежу" као могућност да помогнемо једни другима, да учимо једни од других, да се упознајемо и спајамо са другим српским организацијама и удружењима, али и као обавезу да морамо заједно сарађивати и тако пробудимо слогу у нашем успаваном народу. Почевши у малом кругу, па на даље, корак по корак до већих циљева. То нас је мотивисало да се придружимо "Српској Мрежи".

Организовали сте више хуманитарних акција међу којима и помоћ за Косово и Метохију. Какви су услови у којима радите и прикупљате помоћ?

СПОЈИ: Услови у којима радимо су прилично тешки, пошто као млади студенти, ђаци или као млади радници имамо неколицину личних обавеза и јако мало слободног времена. Сваки део слободног времена пробамо искористити за рад у удружењу, али можемо рећи да на огромна љубав према своме народу и отаџбини олакшава посао. Што се тиче прикупљања хуманитарних средстава имамо јако тешку мисију пред собом, зато што су Срби који живе на овим просторима често били изневерени када су у питању хуманитарне акције, тако да већина Срба одустаје од донирања средстава. Али морамо и то навести, да је један велики број нашег народа препознао у нама младе, талентоване и мотивисане људе који се истински залажу за своју земљу и због тога нам помажу колико могу. Сваку прилику која нам се отвори пробамо да искористимо за прикупљање хуманитарних средстава, тако да организујемо или учествујемо на разним манифестацијама, фолклоријадама, турнирима, предавањима на којима прикупљамо хуманитарна средства за наш народ где год био у невољи, а помажу нам и Аустријски суграђани као што је например био случај приликом наше прве хуманитарне акције на Космету.

Приближавамо се одржавању четвртог Сабора Српске мреже и уједно десетом Сабору српске омладине, који ће овог пута бити организован у Београду. Каква су ваша очекивања од овог највећег и јединственог сусрета српских родољубивих организација?

СПОЈИ
: Предстојећи Сабор сматрамо као једну јако позитивну ствар коју требамо одржавати из године у годину. Очекујемо нова познанства, дружења и нове акције у будућности, али сматрамо да је најважније да на Сабор одемо са једним заједничким циљем и да тај циљ буде јасно постављен од стране организатора, зато што сматрамо да идеје без циљева не воде никуда - визија без циља је мртва визија.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа