Вести

Посета манастирима Девич и Гориоч
недеља, 25 јул 2010 11:40

Чланови друштва Задужбина су у оквиру испоруке 8. донације нашем народу на Косову и Метохији обишли и манастире Девич и Гориоч.

 

Манастир Девич саграђен је око 1434. године и налази се у дреничкој шуми, у близини Србице. Манастир је саграђен на месту где се у једној шупљој букви подвизавао велики исихаста 15. века Св. Јоаникије Девички након што је у тај крај прешао из Црне Реке.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
8. ПУТ ИСПОРУЧЕНА ПОМОЋ БРАЋИ НА КОСОВУ И МЕТОХИ
среда, 21 јул 2010 15:04

Помаже Бог драга браћо и сестре!

Чланови Српског друштва Задужбина су током викенда, 17. и 18. јула испоручили осму по реду помоћ нашој браћи, овај пут у изосу од 5.030 евра.

 

На нашем путу обишли смо Косовску Витину, енклаву на југоистоку наше јужне покрајине, у Косовском Поморављу, где је испоручено 2.400 евра, за 24-оро малолетне деце која живе у том градићу, који преосталим Србима не пружа могућности за било какве активности, посао, нормалан живот, а о забави, игри и условима за нормално одрастање деце и омладине којa је осталa у Витини да и не говоримо.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
СПОЈИ интервју за "Српску Мрежу"
петак, 16 јул 2010 13:27

У отаџбини се често објављују резултати анкета у којима млади људи у Србији једва чекају да напусте своју земљу и оду у ''бели свет''. Обзиром да припадате младим Србима који живе у Аустрији, како гледате на овакве феномене?

СПОЈИ: Један од актуелних проблема Србије, јесте "одлив мозгова". То видимо нажалост као тренутно неизбежну ситуацију у Србији, чија Влада не преузима одговорност за овај проблем или не чини довољно како би омогућила тим младим амбициозним људима да остану у Србији и раде у својој струци или да се даље школују у својој земљи. С једне стране видимо младе, јако амбициозне људе, који су жељни успеха и бољег живота, а с друге стране видимо тешку ситуацију у земљи и којој је просто немогуће напредовати.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Српска мрежа - За заједничко боље сутра
понедељак, 12 јул 2010 17:52

Питања  за Задужбину :

 

Припадате удружењу Задужбина  из Словеније. Реците нам о каквој се организацији ради?

Српско друштво  Задужбина окупља српску православну  омладину, а за циљ има промовисање  и јачање традиционалних вредности  нашег народа путем организовања трибина, пројекција филмова, ходочашћа, а као посебан сегмент у друштву можемо да наведемо хуманитарни рад, за који већ може да се каже да има свој ритам и континуитет.
Друштво тежи саборности, и као такво труди се да буде присутно на што више догађаја различитог карактера у Словенији, а посебно у ближем и даљем окружењу, како би личним контактимо ширило српску мрежу познанстава и тиме унапредило рад и свог, а и других друштава на неком замишљеном заједничком путу.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Чланови СПОЈИ угостили теквондоисте из Србије
четвртак, 08 јул 2010 14:20

25./26./27.06.2010. - Овог викенда Српска Православна Омладина Инсбрук "Споји" била је активна на два паралелна поља. С једне стране је један део нашег чланства отпутовао из Аустрије у Хрватску где је одржано прво обележавање дана сећања на Јадовно и где смо са нашим братским удружењима из средње Европе заједничким снагама обновили спомен плочу, а с друге стране део нашег чланства је угостио српске теквондоисте из Београда.

 

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
И Слана је Јадовно
уторак, 06 јул 2010 13:35

На подручје некадашњег усташког логора Слана сам први пут дошао 2006.
Као и тада 1941., и онда је на Слани пржило сунце. Рекао би наш народ "гори земља". Овдје нема земље, Слана је сами камен. Једини живот који се ту одржава је биљка зелених назубљених листова отровног садржаја.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Немањићи Тићино - Породица Мачак (2. посета)
петак, 02 јул 2010 16:31

Наши активисти крајем месеца јуна поново су посетили  породицу Мачак из Каракаја. Овом приликом уручили смо им нов електрични шпорет (вредности 420.- км) и 50.- км у новцу за вађење пасоша малој Ружици ( добила је бесплатно летовање на мору од министарства за социјално угрожене пордице).

 

Опшириније...

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Манастир Крупа
уторак, 29 јун 2010 15:31

Чланови друштва Задужбина су овај викенд поред парастоса нашој мучки побијеној браћи у Јадовну, крај Шаранове јаме, обишли и север Далмације, тачније Манастир Крупу, задужбину нашег Краља Милутина из 1317.године.

То је уједно и најстарији православни манастир на територији Крајине. Манастир је пратила судбина српског народа, тако да је много пута страдао, али је увек Васкрсавао и дан данас опстаје и задржава свој аутентичан изглед.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
Обележен Дан сећања на Јадовно 1941.
понедељак, 28 јун 2010 20:49

У суботу 26. јуна 2010. први пут након 69 година одржан је помен за више од 40.000 жртава усташког логора Јадовно. Централном комеморативном скупу, који је одржан на Спомен подручју Шаранова јама, присуствовали су, заједно са активистима још четири братска удружења, чланови Српског друштва Задужбина из Словеније и Италије.

На иницијативу удружења грађана Јадовно 1941. из Бања Луке, 24. јун је одређен за "Дан сјећања на Јадовно 1941." Тог дана, 1941. године, логор Слана на острву Паг је примио своје прве заточенике, а логор Јадовно на Велебиту достигао своје коначне димензије.

 

AddThis Social Bookmark Button
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 Следећа > Крај >>

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа