Вести

СЗС - Предавања у Бечу
уторак, 08 јун 2010 13:03

Центар за Србе у расејању "Свети Сава" одржао је у недељу 06. јуна предавање у црквеном дому Храма Васкрсења Христова у Бечу. Предавање је отворио старешина Храма Отац Драго Вујић, након чега је председник поменуте асоцијације проф. Радмила Кунчер говорила на тему "Матерњи језик и познавање културне баштине у функцији очувања националног идентитета" указивајући присутним гостима, међу којима је било неколико професора српског језика и представника различитих српских удружења у Аустрији, на проблем постепеног заборава матерњег језика и самим тим властитог идентитета Срба у расејању. Хуманитарна организација Срби за Србе је, по благослову старешине Храма, имала свој информативни штанд на предавању где су присутни гости имали прилику да се ближе упознају са радом нашег удружења.

 

 

У наставку, проф. Радмила Кунчер представила је програм, циљеве, планове и досадашње активности Летње школе "Свети Сава", која функционише у оквиру Центра за Србе у расејању, истакавши потребу приближавања српске деце из дијаспоре са организованом професионалном наставом српског језика у матици. Такође, истакнута је потреба да се омладина у дијаспори самоорганизује у циљу унапређења услова учења срског језика у школама које наша деца у расејању похађају.

 

 

Проф. Светлана Матић, службеник Министарства просвете Аустрије, допунила је предавање својим личним искуствима која је стекла приликом рада са децом наших расељеника у оквиру допунске наставе српског језика у бечким основним школама, указивајући на то да деца која не савладају матерњи језик нису у стању да науче ни стране језике на адекватан начин.

Након овог излагања уследила је конструктивна дискусија на тему значаја матерњег језика и очувања националног идентитета, која би требало након овог предавања, надамо се, да се пренесе из ове сале на надлежне асоцијације Срба у Аустрији, као и српска удружења и клубове који може да учине конкретне кораке по том питању.

Пред сам крај скупа госпођа Кунчер искористила је још једном прилику да се захвали свештенству Храма Васкрсења Христова и представницима огранка Хуманитарне организације Срби за Србе у Бечу, који су јој, како је рекла, својим посредовањем помогли и отвореног срца изашли у сусрет, омогућивши да се реализује ово предавање. 

Припремљен информативни материјал СЗС је подељен присутним гостима, а при томе је прикупљена скромна хуманитарна помоћ у висини од 50 €. Такође, продате су две књиге "Зашто Срби нестају" аутора Мр. Биљане Спасић од чега је део прихода намењен помоћи српској деци на простору бивше Југославије у оквиру наших редовних хуманитарних акција.
AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа