Вести

У логору Јадовно страдало 40.000 Срба и Јевреја
уторак, 01 новембар 2011 10:45

Усташки режим у Хрватској је у логору Јадовно за два мјесеца 1941. године убио око 40.000 људи, углавном Срба и Јевреја, речено је на одржаном предавању о теми "Моје Јадовно" у организацији Светосавске омладинске заједнице Епархије бањалучке у Бањалуци.

 

Логор Јадовно био је саставни дио комплекса концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, првог организованог ликвидационог комплекса логора на територији НДХ-а.

 


Предавач Душан Басташић говорио је на предавању о узроцима страдања 1941. године, односно о вјековном анимозитету Католичке цркве према крајишким православним Србима, те о разлозима дугогодишњег режираног ћутања о овим злочинима.

 

Басташић, који је предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора "Јадовно" из Бањалуке, каже да је ово прво у низу планираних предавања на подручју РС и Србије.

- Посебно је вриједно да је Светосавска омладинска заједница иницирала ово предавање, јер се не смије заборавити да су у Јадовну побијена 73 свештена лица СПЦ - рекао је Басташић.

 

 

Он је скренуо пажњу на неопходност очувања сјећања на страдалничку историју српског народа у сврху очувања идентитета, превенције геноцида и биолошког опстанка Срба на овим просторима.

Вечерашњем предавању о теми "Моје Јадовно" присуствовали су средњошколаци, студенати, представници културног и јавног живота града Бањалуке, као и потомци јадовачких, али и јасеновачких жртава.

Предавање је одржано у просторијама Светосавског културног клуба у Бањалуци.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа