Помаже Бог, добро нам дошли...

 

Злочин у Гораждевцу без казне
недеља, 14 август 2011 19:07

У Гораждевцу код Пећи обележава се осма годишњица терористичког напада албанских екстремиста у коме је убијено двоје, а рањено четворо српске деце на обалама реке Бистрице.

Овај монструозни злочин шокирао је целу Србију и наишао на оштре осуде међународних представника, али његови налогодавци и починиоци и данас су на слободи.

 

 

Истражитељи УНМИК-а оставили су "досије Гораждевац" у нереду, а Тужилаштво Еулекса је крајем прошле године обуставило истрагу, уз објасњење да може поново бити отворена уколио тужилац добије информације битне за расветљавање злочина.

 

Тог врелог летњег дана, 13. августа 2003. године, око 100 дечака и девојчица из српске енклаве Гораждевац у Метохији стигло је на обале оближње реке Бистрице у потрази за освежењем и дружењем у време школског распуста.


Они су хтели да на тренутак забораве сурову стварност у којој живе од бомбардовања НАТО и доласка међународних трупа 1999. године - изоловани, у окружењу Албанаца, без слободе кретања иу сталном страху од напада.

Игру и смех деце, ускраћене за безбрижна и узбудљива летовања у којима уживају њихови вршњаци, пресекли су рафали из правца албанског села Захач. Терористи су испалили 90 метака и на лицу места убили Ивана Јововића (19), док је Пантелија Дакић (13) преминуо у пећкој болници.

Тада су тешко рањени 15-годишњи Богдан Букумирић и 11. годишњи Марко Богићевић, а лакше Драгана Србљак (14) и 20-годишњи младић Дјорђе Угреновић.

Богићевић је тада пребачен у болницу на северу Косовске Митровице где је хитно оперисан.Метак му је покидао ткиво изнад кука и потпуно одузео десну ногу, тако да се и данас отежано креће.

Најтеже је рањен Букумирић, који је задобио седам прострелних рана, док му је један метак окрзнуо чланак леве ноге.

Кола хитне помоћи, у којима је он једва давао знаке живота, напали су Албанци на путу до француске болнице у јужној Косовској Митровици, где му је извађена слезина.

Само захваљујући упорности српског лекара и власти, Букумирић је пребачен на ВМА у Београд, али са великим закашњењем и због тога се његово стање искомпликовало, а живот "висио о концу" - у коми је био шест дана и преживео четири тешке операције.

Осим Букумирић, све жртве напада албанских екстремиста и даље живе у Гораждевцу, где је пре рата било 2.000, а сада има 840 Срба.

Злочин у Гораждевцу осудили су шефови УНМИК-а и Кфора, представници ЕУ, САД, Француске, Русије, као и косовски званичници, а Србија и Црна Гора затражиле су заседање Савета безбедности УН.

Тадашњи комесар УНМИК полиције Штефан Фелер изјавио је да ће "преврнути сваки комад земље како би пронашао убице деце", док је портпарол америчког Стејт департмента Том Кејси оценио да су "они који су починили злочин против невине деце непријатељи мира" и да су "напали будућност Косова ".

У току прве истраге претресено је 100 кућа на подручју Гораждевца, а 75 особа испитано у вези са нападом на српску децу. И поред награде од милион евра, коју је расписао УНМИК за проналажење убица, оптужница никада није подигнута.

Представници српских власти сматрају да су, као иу другим страшним и масовним злочинима почињеним над Србима на Косову и Метохији, заказали представници међународне заједнице, док се у локалној српској заједници и данас питају да ли се ради о неефикасности или прикривању злочина.

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа