Помаже Бог, добро нам дошли...

 

ЗЛОЧИНЦИ НАСТОЈЕ ДА ЗАТРУ АНТИФАШИСТИЧКЕ СПОМЕНИКЕ
уторак, 26 фебруар 2013 19:46

БАЊАЛУКА, 25. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Вандалским скрнављењем спомен-плоче Анти Бакотићу, вођи пробоја заточеника усташког логора смрти Јасеновац, злочинци су показали да им није важно коме су народу припадали антифашисти, већ да је неприхватљиво њихово антифашистичко опредјељење", оцијенио је предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић. 

 


"Овај вандалски чин указује на континуитет и истрајност покушаја затирања успомене на часног хрватског антифашисту, који је стао на чело пробоја јасеновачких логораша и брисања трага о постојању комплекса усташких логора Јасеновац-Доња Градина", рекао је Басташић Срни.


Он наводи да на овај вандализам никако не треба гледати као на усамљен случај.


"Једна једина Спомен-плоча у ували Слана на острву Пагу, за чије постављење је био најзаслужнији хрватски антифашиста Анте Земљар, а која је свједочила постојању концентрационих логора и почињеном стравичном злочину над најмање 8.000 српских и јеврејских заточеника у љето 1941. године доживјела је готово исту судбину“, подсјећа Басташић.


Он каже да је та спомен-плоча уништена деведесетих година, а обновљена 2010. године и опет срушена након само два дана.


"Ипак, у ова два случаја постоји очигледна разлика у приступу јавности. На глас о рушењу плоче у Сињу промптно су, онако како и доликује, одреаговали антифашисти Цетинске крајине Сињ, квалификујући то као напад на хрватски устав у коме је антифашизам један од темеља Републике Хрватске. И сам градоначелник Сиња је затражио хитну истрагу и обећао да ће лично учествовати у обнови плоче“, додао је Басташић.


Он истиче да у случају рушења Спомен-плоче на Пагу није било сличних реакција ни обећања, а та плоча до данас није обновљена, мада је хрватски предсједник Иво Јосиповић обећао код Шаранове јаме на Јадовну да ће сви споменици у Хрватској бити обновљени.


"Очито је да не може хрватска држава обновити онолико споменика колико фашисти могу порушити“, каже Басташић.


Он подсјећа да је током протеклог рата на подручју Хрватске уништено више од 3.000 споменика антифашистичкој борби и цивилним жртвама Другог свјетског рата.


"Редом су нестајали и споменици обновљени након рушилачке акције током тзв. хрватског прољећа 1971. године", додаје Басташић.


Напознати вандали оштетили су спомен-плочу Анти Бакотићу Баки, организатору и вођи пробоја заточеника усташког логора смрти Јасеновац у априлу 1945. године, која је постављена на његовој родној кући у Сињу.


Вандали су се током викенда мердевинама попели на висину од три метра и уклонили три од четири вијка са углова табле, при чему су је оштетили, али им није успело да је сруше.


Бакотић је 1942. године ухваћен у доњем току Неретве и интерниран у Јасеновац.


У прољеће 1945. године, када су усташе почеле систематски да уклањају трагове злочина и убијају посљедње преостале логораше, Бакотић је 22. априла повео у пробој преживјелих 1.100 логораша.


Слободе се докопало само њих 54, а Бакотић је погинуо.

 

Извор: ЈАДОВНО 1941.

AddThis Social Bookmark Button
 

Филм Отац

Радио Снага народа

Испоручене донације

Прикупљена и испоручена новчана средства у оквиру Српског друштва

Задужбина од Васкрса 2008. г.:

 

 

Уплата донацијаИзнос (EUR)

 

 

ТРАНСАКЦИЈСКИ РАЧУН :

SRBSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA,
HUMANITARNA POMOČ

02068-0257912364,
referenca : 00 1389

 

за уплате из иностранства:
IBAN :
SI 56020680257912364
SWIFT :
LJBASI2X

NLB D.D., TRG REPUBLIKE 2
1000 LJUBLJANA

 

За додатне информације у вези хуманитарног фонда, можете да се обратите на :

zasrpskikosmet@gmail.com

 

 

Задужбина на интернету

 

Мејлинг листа

Архива


Српска мрежа